DRITAN ABAZOVIĆ UVJERAVA: "Uticaj Rusije na Crnu Goru nikad nije bio manji nego u prethodnoj godini" (VIDEO)

Posebno je naglasio da su rezultati u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije mnogo veći nego ikada na Balkanu, uključujući i suzbijanje narko-kartela i švercera cigareta.

  • Regija

  • 20. Jun. 2023  

  • 2

Uticaj Rusije na Crnu Goru nikad nije bio manji nego u prethodnoj godini, poručio je premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović.

Abazović je naglasio da su sve diplomate Ruske Federacije u Crnoj Gori proglašene „personom non grata“.

On je, za makedonsku televiziju 21, kazao da odnose sa Srbijom “pokušavaju da podignu na viši nivo”.

"Trudimo se da unaprijedimo odnose sa Srbijom i mislim da je obaveza svakog premijera Crne Gore i svakog njenog lidera da odnose sa svim susjedima, a naravno i sa Srbijom, zbog obimne trgovinske razmjene i veze Crnogoraca sa Srbijom, treba da budu što bolje. To je glavni cilj. Na to nema uticaja, a najvažnije pitanje koje muči crnogorsku državu preko 30 godina su nesređeni odnosi sa SPC. Mi smo to pitanje riješili u mandatu ove vlade i mislim da smo postigli značajan rezultat. Nema sumnje da je tako, ali postoji propaganda nekolicine ljudi koji su dugo bili na vlasti, a sada su izgubili prednosti vlasti, pa žele sve da prikažu u pogubnom svijetlu. Ali istina je sasvim drugačija. Njih, srećom, više nema, ali su zato vrlo vidljivi rezultati na svim poljima, pa tako i u vezi sa regionalnom saradnjom", rekao je Abazović.

Neozbiljna je tvrdnja, kako je naglasio, da Crna Gora ulazi u "srpski svet".

"Kod nas postoje opcije koje se deklarišu kao prosrpske, na izborima nisu osvojili značajan dio političkog kolača. Imaju svoje predstavnike u parlamentu, imaće ih i u budućnosti, ali to nije nikakav zabrinjavajući uticaj", naveo je on.

Abazović je dodao da je Crna Gora zemlja koja trenutno ima najveći broj Ukrajinaca po glavi stanovnika u Evropi.

"Crna Gora je zemlja koja trenutno ima najveći broj Ukrajinaca po glavi stanovnika u Evropi, 5 odsto ukupnog stanovništva. Prvi put 2022. Crna Gora je završila sa BDP-om od 5,8 milijardi eura, koji nikada nije bio veći od 5 milijardi. Pokazala je da je kredibilan partner NATO-a i kredibilan partner u EU", istakao je Abazović.

Posebno je naglasio da su rezultati u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije mnogo veći nego ikada na Balkanu, uključujući i suzbijanje narko-kartela i švercera cigareta.

"Zato mislim da po tom pitanju neće biti promjena. Postoje različita tumačenja. Crna Gora, što je najvažnije, dobila je potpuno novu konfiguraciju državnog parlamenta, sa mnogo novih lica, sa mnogo mlađih ljudi. Vidjećemo kako će se to odraziti na predstojeća dešavanja, ali za Crnu Goru nema problema na putu ka Evropi i mislim da je to najvažnije u cijelom procesu da postane prva naredna članica Evropske unije",  naveo je on.

O regionalonoj inicijativi

Govoreći o regionalnoj saradnji svih zemalja Zapadnog Balkana, Abazović je rekao da ne može da razumije kako stalno pričamo o regionalnoj saradnji i potrebi veće saradnje svih zemalja Zapadnog Balkana, a istovremeno želimo, kako je kazao, da guramo za političko zahlađenje sa pojedinim zemljama, prenosi Pobjeda.

"Treba da budemo posvećeni dijalogu, saradnji. Treba da povećavamo međusobne odnose, a ne da ih hladimo. Ko je na vlasti u nekoj državi ne treba da utiče na Crnu Goru. Ko je na vlasti u Sjevernoj Makedoniji ne bi trebalo da utiče na Crnogorce. Čak ni ko god da je na vlasti u Srbiji, na Kosovu ili u Bosni i Hercegovini. Naš zajednički interes je da imamo bolje odnose. Zato ovo smatram neozbiljnom propagandom koja je dosta oslabila u proteklom periodu i mislim da joj građani Crne Gore više ne pridaju značaj", poručio je Abazović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...