HISTORIČAR MILIVOJ BEŠLIN: “Vučić govori o teritorijalnom integritetu Crne Gore, BiH, ali ne i o suverenitetu; On sebe ne vidi..." (VIDEO)

(...) i kao predsednika građana Srbije, nego svih Srba u regionu, on samim tim smatra da predstavlja i njihov suverenitet."

  • Regija

  • 20. Jun. 2023  

  • 0

Aleksandar Vučić i njegov režim idu ka svom kraju, prvi put sada može da se sagleda kraj tog režima, ali to ne znači da će taj kraj biti ni brz ni lak, ni sasvim miran, rekao je historičar Milivoj Bešlin gostujući u emisiji “Znam da znaš” Gradske RTV.

“Povećanje stepena represije i panike od strane autoritarnog vladaoca Srbije je povezano i sa međunarodnim kontekstom. Nisam siguran da bi Vučić bio spreman da čini ovakve poteze, da se ponaša kako se ponaša, da nema bezpogovornu podršku dela američke administracije i američkog ključnog diplomate u Beogradu ambasadora Christophera Hilla”, dodao je Bešlin.

Vučić ubrzano gubi legitimitet, tvrdi Bešlin.

Poruka koja se šalje zemljama regiona od strane američke administracije odnosom prema Vučiću je vrlo pogrešna, kaže Bešlin.

“Poruka je – budite problematični i mi ćemo da vam izlazimo u susret boreći se za vašu naklonost. Aleksandar Vučić je za svojih deset godina vladavine konstantno sedeo na dve, tri, četiri stolice i slao poruku da uvek može da ode na drugu stranu, iako je potpuno jasno da Srbija nema kapaciteta da zaokrene kurs i da se sama izoluje od Evrope”, kazao je Bešlin.

Vučić je Zapadu isporučio oružje za Ukrajinu, a ono što obećava jeste rješavanje pitanje Kosova i zapadnjačku orjentaciju Srbije, tj. približavanje NATO-u, ali nijedna ni druga stvar se dubinski u društvu Srbije ne dešavaju.

“On obećava rešavanje pitanja Kosova, a sa druge strane ne pacifikuje stvari u Srbiji samoj, nego diže nacionalističku histeriju. Svako malo mi imamo pokušaje tih malih “vikend ratova”, i nestabilnosti koje se prave u odnosima Srbije i Kosova. Kada je približavanje NATO-u u pitanju, u Srbiji postoji jačanje antizapadnih narativa i širenje putinofilije i rusofilije”, istakao je Bešlin.

Ako se podrži velikosrpski projekat u regionu, što, kako tvrdi Bešlin, Zapad sada radi u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, kao i na Kosovu, svako velikodržavlje će završiti kao ruska ispostava.

Samo demokratska Srbija, naglašava Bešlin, može biti parnet Evropskoj uniji (EU) i može biti zapadnjački orijentisana.

“Ovo je opasna iluzija koju oni prave, i tu iluziju ćemo platiti mi u regionu i već je plaćaju i građani Crne Gore”, dodao je Bešlin.

Suverenitet Crne Gore je ugrožen

Srbija suštinski, a ni politički, nije nikada priznala crnogorski referendum, ističe Bešlin i dodaje da je problem u tome što se Srbi u regionu koriste da bi Srbija izražavala ili namirivala svoje teritorijalne pretenzije prema susjedima.

“Vučić govori o teritorijalnom integritetu Crne Gore, BiH, itd. ali ne i o suverenitetu, zbog toga što je suveren narod. A pošto on sebe ne vidi kao predsednika građana Srbije, nego svih Srba u regionu, on samim tim smatra da predstavlja i njihov suverenitet. On koristi doktrinu ograničenog suvereniteta susednih država Srbije i to radi na vrlo vešt način”, pojašnjava Bešlin.

Predsjednik Srbije je zauzet vlastitim ostankom na vlasti u Srbiji i odnosima sa Kosovom, pa nije stigao da se “raširi na toliko frontova”, komentariše Bešlin vanredne parlamentarne izbore u Crnoj Gori koji su održani 11. juna.

“On ne mora više u tolikoj meri da kontroliše političke odnose u Crnoj Gori jer ima već toliko svojih igrača na crnogorskoj političkoj sceni. Crna Gora je apsolutna medijska kolonija, ako ja dobro vidim prilike u Crnoj Gori. Jedva deset posto medijskog sadržaja je u stanju da brani suverenitet Crne Gore u ovom trenutku”, kazao je Bešlin.

Suverenitet Crne Gore je ugrožen i postoje politički i medijski subjekti koji rade na urušavanju suvereniteta, zaključio je Bešlin

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...