ELDAR ČOMOR DIREKTNO: "Ako je NiP-u zaista stalo do Ustavnog suda, neće glasati za izbor HDZ-ovog kandidata za sudiju"

- Saopćenje stranke Narod i pravda u kojem optužuju druge stranke zastupljene u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH za, kako su naveli, blokadu rada Ustavnog suda BiH pokazuje svu licemjernost te stranke i snishodljivost prema svojim političkim partnerima iz HDZ-a BiH, napisao je Čomor.

  • Politika

  • 20. Jun. 2023  

  • 2

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Eldar Čomor (SDA) reagirao je na današnje saopćenje Naroda i pravde u kojem pozivaju "sve političke aktere da omoguće nesmetano funkcioniranje Ustavnog suda BiH kao i popunu svih upražnjenih mjesta u ovoj instituciji koja je od vitalnog značaja za državu Bosnu i Hercegovinu."

Iz NiP-a posebno pozivaju Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH i Narodnu skupštinu Republike Srpske da ispune svoje ustavne obaveze i imenuju nedostajuće sudije.

- Svaka blokada imenovanja, bila ona otvorena ili kamuflirana na različite proceduralne načine za cilj ima samo jedno, kreiranje uvjeta u kojima će biti onemogućen rad Ustavnog suda i stvoren pravni haos.

Nažalost, proces se koči u oba bh. entiteta a posebno nas žalosti da smo došli u situaciju da rad Ustavnog suda BiH blokiraju i stranke koje su, barem nominalno, prodržavne. Zarad jefitnog populizma, zaštite političkih pozicija i stranačkih optuženika jasno su motivi takvih snaga ali ih jasno treba prokazati i suprotstaviti im se - navode iz NIP-a.

Čomor naglašava kako je NIP ovakvim saopćenjem pokazao svoje licemjerstvo.

- Saopćenje stranke Narod i pravda u kojem optužuju druge stranke zastupljene u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH za, kako su naveli, blokadu rada Ustavnog suda BiH pokazuje svu licemjernost te stranke i snishodljivost prema svojim političkim partnerima iz HDZ-a BiH.

Klub zastupnika SDA bio bi spreman već na sutrašnjoj sjednici, koju je vlast kojoj pripada i NiP naprasno otkazala zbog nepostojanja parlamentarne većine, podržati onog kandidata koji zadovoljava potrebne kriterije za izbor na poziciju sudije Ustavnog suda BiH - naglašava Čomor i dodaje:

- Čak i da sjednica Zastupničkog doma nije odgođena, zastupnici ne bi imali priliku izabrati nedostajućeg sudiju Ustavnog suda BiH jer je predsjedavajući Komisije za izbor i imenovanje Zastupničkog doma FBiH Mladen Bošković otkazao nastavak sjednice Komisije na kojoj se trebala usvojiti rang lista kandidata za sudiju Ustavnog suda BiH.

Ukazuje da "predsjedavajući Komisije ne dolazi iz neke od "nominalno prodržavnih stranaka", kako to navode u saopćenju NiP-a, već iz HDZ-a BiH, što objašnjava izostanak hrabrosti u NiP-u da jasno imenuju odgovorne za odgađanje izbora sudije."

- Ukoliko su u NiP-u zaista svjesni značaja Ustavnog suda BiH, kako to nastoje predstaviti u svom saopćenju za javnost, neće podržati izbor sudije Ustavnog suda BiH na kojem insistira HDZBiH i koji nema apsolutno nikakvo iskustvo u pravosuđu, za razliku od nekih drugih kandidata koji ispunjavaju sve neophodne uvjete.

Upravo bi izbor takvog sudije imao nesagledive štetne posljedice po cjelokupan pravni sistem Bosne i Hercegovine, njenu stabilnost i mogućnost zaštite državnih interesa i prava građana - poručio je Čomor.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...