DELEGACIJA EU U BiH VIŠE NIJE SAMO ZABRINUTA: Zakon o neobjavljivanju odluka visokog predstavnika u RS je neustavan

Iz ove institucije apeluju da se što prije treba raditi na rješenjima koji osigurati institucionalnu funkcionalnost.

  • Vijesti

  • 23. Jun. 2023  23. Jun. 2023

  • 5

Zakon o neobjavljivanju odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku Republike Srpske je neustavan saopštili su iz Delegacije Evropske unije.

Iz ove institucije apeluju da se što prije treba raditi na rješenjima koji osigurati institucionalnu funkcionalnost.

“Odluka da se BiH dodijeli status kandidata za članstvo u EU donesena je uz razumijevanje da se preduzimaju konkretni koraci, naročito u pogledu jačanja vladavine prava. Integritet Ustavnog suda BiH, kao najviše sudske instance u BiH, treba biti zaštićen, a njegove odluke o svim pitanjima treba poštovati. Bilo kakav pritisak na Ustavni sud je neprihvatljiv”, navodi se.

Potom su dodali:

“Nedavno glasanje u Narodnoj skupštini Republike Srpske, o spriječavanju  objavljivanja odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku Republike Srpske je neustavno, i nema zakonsko uporište. Svaki zakon koji bi odluke Ustavnog suda učinio neprimjenjivim u Republici Srpskoj bi bio isto tako neustavan i bez pravne osnove”, saopštili su iz Delegacije EU u BiH.

Osim toga, iz Delegacije EU su se osvrnuli i na problem popune Ustavnog suda BiH.

“EU poziva entitetska zakonodavna tijela da bez odlaganja imenuju sudije na upraženjena mjesta u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine kako bi se osigurao njegov nesmetan rad”, dodali su iz Delegacije.

Na koncu u Delegaciji su dodali da hitno treba raditi na rješenima koja treba da osiguraju institucionalnu funkcionalnost.

Podsjećamo, NSRS je zakonom regulisala neobjavljivanje odluka visokog predstavnika, te najavila sjednicu na kojoj će se, kako su najavili izjasniti o neustavnom djelovanju Ustavnog suda BiH.

Ni Republika Srpska ni Federacija BiH, nisu imenovale nedostajuće sudije u Ustavni sud BiH. U FBiH je formirana rang lista, ali Parlament FBiH nikada nije razmotrio to pitanje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...