"HERCEG-BOSANSKI" MEDIJSKI MRAK: Čovićevi portali prešutili kritiku američkog ambasadora Michaela Murphyja 

Ambasador Murphy je optužio Čovića za opstrukciju jedinog provodivog projekta koji bi omogućio da BiH prekine potpunu gasnu ovisnost o Rusiji. 

  • Mini market

  • 23. Jun. 2023  23. Jun. 2023

  • 0

Niti jedan medij iz Mostara blizak HDZ-u, nije se usudio prenijeti današnji istup američkog ambasadora u BiH Michaela Murphyja u kojem je direktno optužio lidera HDZ-a Dragana Čovića za blokadu projekta Južna interkonekcija. 

Ambasador Murphy je optužio Čovića za opstrukciju jedinog provodivog projekta koji bi omogućio da BiH prekine potpunu gasnu ovisnost o Rusiji. 

"Južna interkonekcija je gasovod kojim bi BiH bila povezana sa širom evropskom mrežom gasovoda preko Hrvatske, što bi omogućilo uvoz gasa iz izvora koji nisu Rusija. Novi izvori energije podjednako su dobri za potrošače, vlasti i privredu. Njima se osigurava dodatno snabdijevanje energijom u Federaciji BiH, uključujući područja koja nikada nisu imala pristup prirodnom gasu. To bi omogućilo privredni rast, nova radna mjesta i napredak u više oblasti. Kompanije i industrijski kompleksi mogli bi preći na korištenje čišćih goriva, što bi umanjilo zagađenost zraka", naveo je Murphy u svom komentaru, pojašnjavajući šta Čović blokira. 

Istakao je da bi svi građani BiH imali koristi od, kako je naveo, "sigurnog i pouzdanijeg snabdijevanja koje omogućava povezanost s evropskom mrežom gasovoda preko Južne interkonekcije. 

Ambasador Murphy je podsjetio da je u ljeto prošle godine HDZ BiH Dragana Čovića uskratio podršku BH-Gasu, zaduženom za proizvodnju i transport gasa u Federaciji BiH, angažman na razvoju i izgradnji Južne interkonekcije. 

Američki ambasador je danas samo potvrdio pisanje brojnih medija u BiH, među ostalim i "Slobodne Bosne", da Čović insistira na uspostavi drugog operatera za transport gasa umjesto BH-Gasom, državne firme koja jedina ima kapacitet za realizaciju ovog projketa i koja je i već godinama radila na njegovoj pripremi. 

"Za to nema uporišta u zakonu i to je nelogično i s tehničkog i s ekonomskog stanovišta. Uspostava drugog operatera za transport gasa povećala bi troškove potrošačima, dalje podijelila tržište gasom u BiH, potkopala funkcionalnost vlasti u Federaciji BiH, kreirala prostor za jači maligni utjecaj Rusije i drastično iskomplikovala pregovore o izgradnji interkonekcije s finansijskim institucijama, kao i s Hrvatskom, što bi projekat učinilo gotovo nemogućim", istakao je ambasador Murphy. 

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...