"PROGRAMSKA" VLADA FBiH BEZ PROGRAMA: Radnoj grupi ističe i drugi rok za izradu, dok kadrovska rješenja muče Trojku!

Kako se sve glasnije priča partneri unutar Trojke muče muku s kadrovskim rješenjima, pa iako im je smjena aktuelnih direktora javnih preduzeća prioritet, još uvijek se traže moguće zamjene. 

  • Politika

  • 24. Jun. 2023  

  • 1

Prošlo je više od pola godine od potpisivanja koalicionog sporazuma Trojke plus i HDZ-a BiH, a uskoro će dva mjeseca od imenovanja Vlade FBiH, koja je imenovana zahvaljujući Christianu Schmidtu, a aktuelna vlast još uvijek nije predočila konkretan i precizan program rada, piše Patria.

Kako se sve glasnije priča partneri unutar Trojke muče muku s kadrovskim rješenjima, pa iako im je smjena aktuelnih direktora javnih preduzeća prioritet, još uvijek se traže moguće zamjene. 

Zvanično raspodjela resora je riješena, ali programa rada nema.

Nepostojanje programa odraz je potpunog izostanka vizije, strategije, plana i bilo kakve namjere za djelovanjem u interesu građana, dok su liderima vladajućih stranaka o nekoj 'programskoj vladi’. Iz SDP-a BiH, Naroda i pravde i Naše stranke pozvali su 28. aprila novu Vladu FBIH da se fokusira na ključne izazove pred kojima se nalazi Federacije BiH i sa novom energijom i vizijom započnu reformski proces koji će poboljšati kvalitet života svih građana.

A, dva mjeseca kasnije, mi nemamo ni program rada.

Vlada Federacije BiH na čijem je čelu premijer Nermin Nikšić na sjednici 19. maja ove godine formirala je Radnu grupa koja treba i da izradi program rada Vlade FBiH.

U ovu grupu su imenovani federalni ministri Nerin Dizdar, Vedran Škobić i Nasiha Pozder. Prvi rok im je bio 31. maj, koji je naknadno pomjeren za 30. juni, a koji također uskoro ističe. Inače, posljednji program Vlade FBiH objavljen je 20. marta kada je na čelu Vlade FBiH još uvijek Fadil Novalić.

Ovaj program je zapravo temeljni razvojni dokument na kojem se zasniva Program rada i to je Strategija razvoja Federacije BiH 2021-2027. kao osnovna platforma socio-ekonomskog razvoja Federacije BiH, ali i drugi sektorski strateški dokumenti iz kojih ministarstva preuzimaju mjere i pretvaraju ih u svoje programe.

U taj Programu rada uvršteno je 58 (od 78) mjera iz Strategije razvoja FBiH 2021-2027, od kojih se neke ponavljaju u više ministarstava. Kako će raditi nova Vlada FBiH za sada ostaje nepoznanica, kao i informacija šta je Radna grupa uradila od 19. maja.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...