UGLEDNI HRVATSKI DIPLOMATA I ANALITIČAR: “Formacije Wagnera se prekalile u bitkama; Ruska javnost ravnodušna prema ishodu ovog sukoba”

"Ovo je jedna od posljedica tog neslaganja Prigožina sa službenom strukturom Ruske vojske i Ministarstva obrane", kaže on.

  • Evropa

  • 24. Jun. 2023  24. Jun. 2023

  • 0

Krizu i novonastalu situaciju u Rusiji u komentirao je politički analitičar i nekadašnji ambasador Hrvatske u Rusiji Božo Kovačević. Ocijenio je da su današnje vijesti iz Rusije prilično iznenađujuće i šokantne.

"Premda je bilo moguće pretpostaviti da će doći do nekih problema. Mi znamo da je Ministarstvo obrane Ruske federacije nezadovoljno činjenicom da se Prigožin ne pokorava zapovijedima glavnog stožera, postavilo je uvjet da do kraja ovog mjeseca svi pripadnici Wagner grupe moraju potpisati ugovor s Ministarstvom obrane. To je Prigožin odbio, to su odbili i pripadnici njegove formacije, i ovo je jedna od posljedica tog neslaganja Prigožina sa službenom strukturom Ruske vojske i Ministarstva obrane", ustvrdio jeBožo Kovačević.

Kaže kako riječi kojima Prigožinove u pitanje dovodi rusku invaziju na Ukrajinu, jasno govore da su njegove poruke ne samo organizacijske prirode, nego da se tiču i politike.

"On je zapravo optužio sigurnosni vrh Ruske federacije da je predsjednika dezinformirao o stanju u Ukrajini i da je rat protiv Ukrajine zapravo nepotreban. To je početak oružanog sukoba različitih frakcija unutar ruskih oružanih snaga. Treba reći da je za sada premoć na strani Ministarstva obrane i Ruske vojske što se tiče tehnike i što se tiče broja ljudi kojima oni zapovijedaju, ali pitanje je na kojoj razini je moral regrutiranih vojnika u rusku vojsku. Formacije Wagnera su se prekalile u bitkama, to su zapravo plaćenici i profesionalci. Neki od njih već desetljećima rade kao profesionalci, mnogi od njih su kriminalci, dobili su amnestiju nakon što bi šest mjeseci sudjelovali u operacijama Wagnera i oni mogu predstavljati ozbiljan problem", poručio je Kovačević, prenosi HRT.

Smatra da je toga svjesna i ruska vlast.

"Evo vidimo u Moskvi je proglašeno stanje kontra-terorističke operacije i aktivirane su sve snage, ali predsjednik Putin bi htio mobilizirati rusku javnost protiv izdajnika Prigožina i čini se da u tome ne uspijeva. Čini se da je ruska javnost spremna promatrati što će se događati, hoće li biti daljnjih ozbiljnih oružanih sukoba i da je ta javnost prilično ravnodušna prema različitim ishodima takvih sukoba", kaže Kovačević.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...