WAGNEROVCI JURE KA MOSKVI: Panični Putin podigao helikoptere, komšije zatvorile granice s Rusijom (VIDEO)

Vagnerovci se nalaze oko 300 kilometara od Moskve

  • Vijesti

  • 24. Jun. 2023  24. Jun. 2023

  • 4

Pripadnici paravojne grupe "Vagner" se kreću ka Moskvi i trenutno se nalaze na oko 300 kilometara južno od ruske prestonice, piše BBC. Rano jutros, Vagnerovci su bili u južnom gradu Rostov na Donu, nakon čega su stigli do Voronježa. U oba grada je, prema rečima šefa "Vagnera" Jevgenija Prigožina, preuzeta kontrola nad glavnim vojnim objektima.

Latvija zatvorila granicu sa Rusijom

Latvija je, u međuvremenu, zatvorila je svoju granicu sa Rusijom.

U tweetu ministar vanjskih  poslova Edgar Linkevič je naveo da svaki zahtjev da uđe u zemlju neće biti razmatran.

Vlasti Estonije saopćile su da pojačavaju sigurnost duž svoje granice, a premijerka Kaja Kalas je dodala da je u "bliskom kontaktu“ sa svojim latvijskim, litvanskim i finskim kolegama.

Ograničena putovanja u oblastima blizu Moskve

Guverner Kaluške oblasti, koja se graniči sa Moskovskom oblašću, rekao je da će kretanje na putevima u regionu biti ograničeno u oblastima koje se graniče s nekoliko obližnjih regiona Tulske, Brjanske, Orlovske i Smolenske oblasti.

BBC Rusija izvještava o evakuaciji javnih zgrada širom Moskve

Navodi da se muzeji u blizini Kremlja evakuišu u Moskvi. Bilo je izvještaja u posljednjih nekoliko sati o evakuaciji Tretjakovske galerije, Muzeja Puškina i Doma kulture GES-2, dodaje BBC. Tržni centar Mega Belaya Dacha i tržni centar Kvartal takođe su navodno evakuisani u Moskvi.

Wagnerovci se nalaze oko 300 kilometara od Moskve

Čečeni došli pred Rostov

Čečeni Ramzana Kadirova došli su pred Rostov, koji "drži" paravojska Jevgenija Prigožina - "Wagner". Snimci i slike napravljeni su pred gradom gdje su čečenske snage došle da se sukobe sa jedinicom koja se otrgla kontroli Moskve i juriša na nju.

Moskva upozorila Zapad da ne koristi pobunu Wagnera za rusofobične ciljeve

Rusko ministarstvo vanjskih poslova danas je upozorilo Zapad da ne koristi pokušaj oružane pobune paravojne grupe "Wagner" za postizanje "rusofobičnih ciljeva".

"Ruska Federacija će nastaviti svoj suvereni kurs kako bi osigurala svoju bezbjednost, zaštitila svoje vrijednosti i ojačala svoj autoritet na međunarodnoj sceni", navelo je rusko ministarstvo, prenosi TASS.

Novi zakon: Ko krši mjere vanrednog stanja ide u zatvor

Putin je potpisao danas Zakon o mjerama za kršenje vanrednog stanja. Zakonom je predviđen pritvor od 30 dana zbog kršenja mjera u vanrednom stanju, a kako je navedeno u aktu, Zakon stupa na snagu danom objavljivanja.

alt

Na ulazima u Moskvu postavljaju se teški mitraljezi i kopaju rovovi

Ruske novine Vedomosti izvijestile su da su ruski vojnici navodno postavili teške mitraljeze na jugozapadni rub grada, dok je ukrajinski list Kyiv Post objavio da se kopaju rovovi na rubovima grada.

Helikopteri ruske vojske otvorili vatru na konvoj Wagnera

Helikopteri ruske vojske danas su otvorili vatru na vojni konvoj paravojne grupe "Wagner" na auto-putu M4, u blizini Voronježa, javlja Reuters, pozivajući se na izjavu svjedoka.

Lokalne vlasti: Gori rezervoar goriva kod Voronježa

Načelnik Voronješke oblasti Aleksandar Gusev rekao je da vatrogasci pokušavaju da ugase zapaljeni rezervoar goriva kod Voronježa, prenio je Reuters. Gusev je na Telegramu naveo da požar gasi više od 100 vatrogasaca i da je oštećen samo jedan rezervoar.

alt

Prigožin: Na nas pucaju iz topova

Prigožin je rekao da je na njegove snage pucano iz topova. Tvrdi da je preuzeo kontrolu nad ruskim vojnim štabom u Rostovu na Donu bez ispaljenog ijednog metka, javlja Reuters.

Gdje je Putin?

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov saopćio je danas da se predsjednik Rusije Vladimir Putin nalazi u svojoj kancelariji u Kremlju gdje radi, javlja RIA.

Podoljak: "U sljedećih 48 sati znaće se Putinova subina"

Savetnik ukrajinskog predsjednika Mihailo Podoljak tvrdi da će sudbina ruskog predsjednika Vladimira Putina biti poznata uskoro, u kontekstu oružane pobune Prigožina.

"U sljedećih 48 sati definisat će se novi status Rusije", napisao je Podoljak na Twitteru u subotu.

Prigožin odgovorio Putinu

Jevgenij Prigožin, šef ruske privatne vojne kompanije "Wagner", u najnovijoj poruci obratio se ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i poručio mu da greši što ga optužuje za izdaju. On je kazao da Vagnerovci nemaju plan da se predaju.

"Rusi ne žele više zemlju u kojoj su korupcija, laži i birokracija", rekao je Prigožin.

Putin: "Izdajnici!"

Vladimir Putin je poručio i da je svako ko je podigao oružje protiv vojske izdajnik.

Istakao je da su oružane snage dobile sve neophodne naredbe i zatražio od pripadnika grupe "Wagner" da obustave svoje kriminalne akcije.

Putin je rekao i da će preduzeti odlučne korake kako bi se stabilizovala situacija u Rostovu na Donu koja je trenutno teška.

Jedan od najviših ruskih vojnih zapovjednika, general Sergej Surovikin, pozvao je Wagnerove plaćenike da poštuju volju i naredbu predsjednika Putina i vrate se u svoju bazu.

"Zajedno s vama prošli smo težak, naporan put, zajedno smo se borili, rizikovali, gubili, zajedno pobjeđivali. Mi smo iste krvi, mi smo ratnici. Pozivam te da prestaneš".

alt

"Neprijatelj samo čeka da se naša unutrašnja politička situacija pogorša. Ne smijemo ići na ruku neprijatelju u ovom teškom trenutku za zemlju. Prije nego što bude prekasno, moramo nešto preduzeti, moramo poslušati volju i naredbu predsjednika kojeg je izabrao narod, a sve probleme rješavat ćemo mirnim putem", rekao je između ostalog Surovikin.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...