NAPAD NA USTAVNI POREDAK BOSNE I HERCEGOVINE: „Ovo je prilika da se oduzme legitimitet Ustavnom sudu BiH…“

Zastupnik SDS-a Ognjen Bodiroga rekao je da je potrebna nacionalna svijest o važnim pitanjima za srpski narod, poručujući da je „Republika Srpska najveća nacionalna pobjeda u 20. vijeku“.

  • Politika

  • 27. Jun. 2023  27. Jun. 2023

  • 7

Zastupnici vladajuće koalicije u bh. entitetu Republika Srpska pozvali su, u emisiji Aktuelno RTRS-a, na jedinstvo na današnjoj posebnoj sjednici NSRS, na čijem dnevnom redu se nalazi Prijedlog zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH u tom bh. entitetu. S druge strane, predstavnici opozicionih partija istakli su da nemaju razloga da vjeruju da će ovaj zakon, ukoliko bude usvojen, biti proveden.

Zamjenik šefa Kluba poslanika SNSD-a Srđan Mazalica rekao je da opozicija traži razlog, odnosno izlaz da ne glasa na ovoj posebnoj sjednici, kao što je to činila i ranije.

- Ovo je prilika da se oduzme legitimitet Ustavnom sudu BiH, rekao je Mazalica i pozvao zastupnike opozicije da podrže predloženi zakon.

Predsjednik Narodne partije Srpske Darko Banjac rekao je da poslanici danas imaju priliku da pokažu jedinstvo koje je potrebno Republici Srpskoj.

- Ne možemo i ne smijemo tražiti razloge da izađemo iz sale i ne glasamo, jer takvi razlozi ne postoje. Imamo priliku da donesemo zakon, ne zaključke, već zakon koji će se primjenjivati u pravnom sistemu Republike Srpske, rekao je Banjac, dodajući da je „Ustavni sud BiH politički, a ne pravosudni organ“.

Šef Kluba poslanika PDP-a Igor Crnadak tvrdi da se u RS-u ne provode odluke koje je Narodna skupština usvojila.

Crnadak kaže da vladajuća koalicija poziva na patriotizam, ali da, kako kaže, "patriotizam nije posebna sjednica svaka tri dana na kojoj usvojite zaključke koje ne provodite".

- Kad kažete "vjerujte nam", dajte nam jedan razlog zašto bismo vam vjerovali. Vlast pravi predstavu, nisu vjerodostojni i ne možemo im vjerovati - kaže Crnadak.

Zastupnik SDS-a Ognjen Bodiroga rekao je da je potrebna nacionalna svijest o važnim pitanjima za srpski narod, poručujući da je „Republika Srpska najveća nacionalna pobjeda u 20. vijeku“.

- Mi iz SDS-a smo nacionalna partija, spremni smo da preuzmemo odgovornost kao što smo to uvijek činili, rekao je Bodiroga.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...