EDI RAMA UPOZORAVA: „Stvaranje Donbasa usred Balkanu je realna prijetnja, daljnja eskalacija može donijeti katastrofalan kraj…“

Rama je izrazio nadu da će prevladati razum i deeskalacija, jer, kako je rekao, dalja eskalacija može donijeti “katastrofalan kraj”.

  • Regija

  • 28. Jun. 2023  

  • 0

Stvaranje Donbasa usred Balkana zbog eskalacije situacije na Kosovu je realna prijetnja, kazao je premijer Albanije Edi Rama, tokom zajedničke press konferencije NATO saveza, kojoj je prisustvovao i generalni sekretar sjevernoatlantske alijanse Jens Stoltenberg, javlja Albanian post.

Iako je glavna tema razgovora bio rat u Ukrajini, Rama je, kao predstavnik zemlje sa Zapadnog Balkana i članice NATO-a, skrenuo pažnju na opasnost koja bi mogla da zaprijeti u slučaju dodatne eskalacije tenzija na sjeveru Kosova.

“Svi moramo da učinimo nešto da to spriječimo tako što ćemo promovirati dijalog, podići ga na visok nivo u Evropskoj uniji, uz podršku SAD-a, i jasno staviti do znanja da će Kfor biti tu da garantuje i uspostavi pun integritet u slučaju bilo kakvog prekida, do kojeg može doći uslijed neodgovorne eskalacije”, rekao je Rama.

Prema njegovim riječima, može se govoriti o uznemirujućoj situaciji na Zapadnom Balkanu, odnosno na sjeveru Kosova, gdje su nedavno brutalno napadnuti vojnici Kfora.

Rama je izrazio nadu da će prevladati razum i deeskalacija, jer, kako je rekao, dalja eskalacija može donijeti “katastrofalan kraj”.

„Ne želimo da vidimo kraj na Zapadnom Balkanu, jer smo uradili mnogo dobrog posla”, kazao je Rama.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...