NESTVARNE SCENE U STUDIJU: Fra Mirko Majdandžić uzeo gitaru pa skupa s gostima zapjevao pjesmu koja ujedinjuje… (VIDEO)

Inače, emisija je bila posvećena ozračju u kome se dočekuje muslimanski blagdan Kurban-bajram, ali i ostale blagdane u Bosni i Hercegovini.

  • Društvo

  • 29. Jun. 2023  

  • 0

“Ima jedna pjesma koja nas je, sigurno, sve ujedinila jer je svi prisvajamo kao svoju”, rekao je fra Mirko Majdandžić, gostujući u emisiji FTV-a “Odgovorite ljudima”. Potom je u studiju zapjevao jednu od najpoznatijih sevdalinki, sinonim za grad Sarajevo - “Kad ja pođoh na Bentbašu”.

U izvođenju su mu se pridružili i ostali gosti emisije: dr. Ekrem Tucaković iz Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta IZBiH, direktor Arhiva Židovske zajednice BiH dr. Eli Tauber i profesor na Bogoslovnom fakultetu u Foči otac Vladimir Stupar.

Tauber je podsjetio da se radi o sefardskoj romansi koju su Jevreji Sefardi donijeli u Bosnu i koja je izašla iz vjerske institucije i ušla u narod, te je danas svi pjevamo kao “svoju” pjesmu.

Inače, emisija je bila posvećena ozračju u kome se dočekuje muslimanski blagdan Kurban-bajram, ali i ostale blagdane u Bosni i Hercegovini.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...