ZLATKO MILETIĆ PISAO CHRISTIANU SCHMIDTU: "Ako ste silom i tenkovima doveli Dodika na vlast, na isti način ga i odvedite!"

Zlatko Miletić u pismu navodi da je nosilac "svih ovih aktivnosti Milorad Dodik, aktuelni i predsjednik Republike Srpske".

  • Politika

  • 29. Jun. 2023  29. Jun. 2023

  • 6

Zlatko Miletić, zastupnik u Domu naroda Parlementarne Skupštine Bosne i Hercegovine, uputio je pismo Visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu u kojem od njega traži "zaštitu Ustava Bosne i Hercegovine i Općeg mirovnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini".

Miletić u pismu podsjeća Schmidta na aktuelnu ustavnu krizu izazvanu "od strane Republike Srpske jednostranim donošenjem 'Zakona o neoprimjenivanju odluka Ustavnog suda'".

Zlatko Miletić u pismu navodi da je nosilac "svih ovih aktivnosti Milorad Dodik, aktuelni i predsjednik Republike Srpske".

Dodik je, podsjeća on, "bio ljubimac međunarodne zajednice koji je tenkovima SFOR-a i uz asistenciju OHR-a doveden na silu na vlast u Republici Srpskoj".

Zlatko Miletić podsjeća Visokog predstavnika da je Milorada Dodika u posljednjih pet godina osobno prijavljivao Tužiteljstvu BiH, "a posljednji put početkom ove godine u dva navrata" zbog negiranja počinjenog genocida u BiH.

Zbog svih dosadašnjenih napada Milorada Dodika na ustavni poredak BiH i vladavinu zakona, zastupnik Miletić zahtijeva od Christiana Schmidta da "sa svojim partnerima u Međunarodnoj zajednici razmotrite novonastalu kriznu situaciju i konstantno decenijsko teroriziranje građana Bosne i Hercegovine".

"Ako ste Milorada Dodika na silu doveli, ne znam zašto ga sada ne bi mogli i odvesti?!", upitao je Zlatko Miletić u svom pismu upućenom Christianu Schmidtu, visokom predstavniku međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...