NASTAVLJAJU SE PROTESTI: Ko je bio Nahel, mladić zbog čijeg ubistva gori Francuska?

Nahel je radio kao dostavljač hrane i igrao ragbi za klub Pirates of Nanterre. Učio je za električara u školi u Suresnesu, ali je rijetko pohađao predavanja. Nije imao kriminalni dosje​​.

  • Evropa

  • 30. Jun. 2023  30. Jun. 2023

  • 0

Ubistvo Nahela M., 17-godišnjaka iz grada Nanterrea u blizini Pariza, izazvalo je nasilne prosvjede diljem Francuske. Nahel je bio jedinac kojeg je odgajala majka Mounia, s kojom je živio. Otac nije bio dio njegova života, prenosi Index.hr.

Nahel je radio kao dostavljač hrane i igrao ragbi za klub Pirates of Nanterre. Učio je za električara u školi u Suresnesu, ali je rijetko pohađao predavanja. Nije imao kriminalni dosje​​.

Upucan iz neposredne brzine kad je pokušao pobjeći

Ubistvo se dogodilo u utorak rano ujutro, oko devet sati, kada je Nahel iz neposredne blizine upucan u prsa dok je bio za volanom Mercedesa, nakon što je pokušao pobjeći tijekom policijske kontrole prometa​​.

Prema riječima njegove porodice i poznanika, Nahel je bio ljubazan i dobar mladić. Njegova majka Mounia izjavila je: "Što ću sada? Sve sam posvetila njemu. Bio je moj život, moj najbolji prijatelj."​

Nahel je posljednje tri godine proveo igrajući ragbi za klub Pirates of Nanterre u sklopu integracijskog programa za tinejdžere s poteškoćama u školi, koji je vodila udruga Ovale Citoyen. Cilj programa je pružanje prilike mladima iz siromašnih područja da se usmjere na zanimanja poput električara.

"Ovdje se ne radi o rasizmu, nego o pravdi"

Jeff Puech, predsjednik Ovale Citoyena, bio je jedan od odraslih koji su ga najbolje poznavali i opisao ga je kao "mladića koji je koristio ragbi kao sredstvo za opstanak"​.

Bilo je poznato da Nahelova obitelj ima alžirsko podrijetlo. Nakon njegovog ubistva mladić iz druge francuske regije izjavio je: "Policijsko nasilje se događa svakodnevno, pogotovo ako si Arap ili crnac." No obiteljski odvjetnik Yassine Bouzrou istaknuo je da se "ovdje ne radi o rasizmu, nego o pravdi".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...