BIVŠI AMBASADOR VATIKANA U FRANCUSKOJ OSUĐEN NA ZATVORSKU KAZNU: Seksualno napao petoricu muškaraca

Pariski krivični sud proglasio je bivšeg svećenika (76) krivim za sve optužbe i na isplatu 13.000 eura za moralnu štetu četvorici žrtava i 9.000 eura za sudske troškove.

  • Svijet

  • 16. Dec. 2020  17. Dec. 2020

  • 0

Bivši ambasador Vatikana u Francuskoj, Luigi Ventura, osuđen je u srijedu u Parizu uvjetno na osam mjeseci zatvora zbog seksualnih napada na petoricu muškaraca 2018. i 2019. tokom obavljanja svoje diplomatske dužnosti.

Pariški krivični sud proglasio je bivšeg svećenika (76) krivim za sve optužbe i na isplatu 13.000 eura za moralnu štetu četvorici žrtava i 9.000 eura za sudske troškove.

Afera koja je buknula u februaru 2019. u ozračju brojnih seksualnih skandala Katoličke crkve, naveo je Svetu Stolicu da ukine imunitet apostolskom nunciju, što je prvi takav slučaj u modernoj historiji Vatikana.

Istraga je pokrenuta nakon izvještaja pariške vijećnice kada je jedan od radnika upozorio na "ruke na zadnjici" u tri navrata tokom svečanosti.

Zatim su još četvorica muškaraca prijavila pravosuđu slična ponašanja Luigija Venture između januara 2018. i februara 2019.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...