VANREDNO OBRAĆANJE CHRISTIANA SCHMIDTA: "Zakon donesen u RS blokiran, neće stupiti na snagu, napad na ustavni poredak je krivično djelo!" (FOTO)

Pozvao je međunarodne partnere da uvedu nove, ciljane sankcije protiv onih koji ugrožavaju ustavni poredak BiH.

  • Vijesti

  • 01. Jul. 2023  01. Jul. 2023

  • 11

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt danas se u Sarajevu nakon posljednje političke krize koju je svojim potezima izazvao predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik te odluka Narodne skupštine RS koja je donijela zakon kojim se odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine neće provoditi na teritoriji entiteta RS.u Sarajevu obratio bh. javnosti.

Schmidt je tokom ovog obraćanja rekao da je odlučio da zakon koji je usvojila Narodna Skupština RS neće stupiti na snagu. Kako je kazao, napad na ustavni poredak BiH je krivično djelo.

“Nedavnim odlukama NSRS se direktno krši ustavni poredak BiH, a samim time i Dejtonski mirovni sporazum koji je sačinjen, možda prekasno, ali u namjeri da zaustavi strašni rat i zločine i ono što su građani ove zemlje podnosili jako dugo vremena. Naš mandat je da osiguramo da se tako nešto ne ponovi nikada.

ENTITETSKE SKUPŠTINE NEMAJU NADLEŽNOST

Entitetske skupštine nemaju nadležnost da derogiraju odredbe Ustava BiH i reguliraju jurisdikciju ključnih dejtonskih institucija kao što je Ustavni sud BiH. Ovo je napad na Ustavni sud BiH i pokušaj ugrožavanja pravnog i ustavnog okvira zemlje, uključujući i ključne elemente Dejtona kao što su odluke visokog predstavnika. Ne treba zaboraviti ko će snositi posljedice ovakve neodgovarajuće poteze vladajuće koalicije, posljedice snose građane RS. Ja ih poštujem kao slobodne građane u slobodnoj državi kao što su to građani širom BiH i oni ne bi trebali da imaju život u kojem dominiraju samo svakodnevne ideje pojedinaca u ovoj zemlji. Politički predstavnici pokušavaju ugroziti vladavinu prava. Odlučio sam da zakon kojim se ukida obaveza ukidanja odluka visokog predstavnika u Službeniku RS neće stupiti ina snagu”, rekao je Schmidt.

“Zakon o nesprovođenjue odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji RS neće stupiti na snagu. Svi su poništeni”, ponovio je Schmidt.

Izmijenit će i Krivični zakon.

“Krivični zakon BiH na način da će se radnje kojima se narušava ustavni poredak zemlje tretirati kao krivično djelo, a te izmjene će osigurati i pravni osnov za tužioce da oni poduzmu aktivnosti. Oni koji narušavaju ustavni poredak moraju biti procesuirani, oni će snositi posljedice za svoje postupke. Dozvolite dam jedno upozorenje: Sve opcije su na stolu!. Vi znate koji je to spektar bonskih ovlasit koji imam na raspolaganju. Sve opcije su i dalje na stolu. Nadam se da će se politički akteri urazumiti", rekao je Schmidt.

Kazao je kako je u proteklom periodu sreo dosta odgovornih političara koji rade na tome kako bi osigurali da BiH postigne napredak.

“Nije moguće odbaciti ovakva pravila i zakone i odnositi vlastite odluke. Svi oni koji poduzimaju ovakve radnje trebaju se vratiti za stol i razgovarati te doći do dogovora. Naravno, teško je i trebat će vremena, ali je to proces koji vrijedi truda ukoliko dođemo do zajedničkih odluka na koje se svi mogu osloniti. Želio bih napomenuti da svojim odlukama doprinosim ispunjenu jednog od 14 prioriteta na putu ka EU – provođenje odluka Ustavnog suda. Upravo je ono to što ja radim u ovom trenutku. Poduzimam to u ime onih koji su podnijeli zahtjeve Ustavnom sudu i nakon toga se vjerovatno obratiti Evropskom sudu za ljudska prava. Građani nisu u mogućnosti da sada ostvare svoja prava ako ne mogu tražiti da im se predmet riješi pred Ustavnim sudom”, rekao je Schmidt.

POZIV MEĐUNARODNIM PARTNERIMA

Pozvao je međunarodne partnere da uvedu nove, ciljane sankcije protiv onih koji ugrožavaju ustavni poredak BiH.

“Sistem evropskih integracija je sistem koji podrazumijeva razgovor i putem njega da se pronađe rješenje koje će se provesti. Međunarodna zajednica, ovo govorim radi onih koji navode neistinite priče o dejtonskim institucijama i lažne tvrdnje o onome što je namjera EU, EU ima ozbiljnu i iskrenu želju da a BiH dovede u svoje okvire. Mi ne dovodimo u pitanje unutarnju strukturu BiH, niko nije donio odluku koja se tiče postojanja entiteta. NE! Entiteti su dio Ustava i biće dio Ustava sve dotle dok parlamenti i sami građani ne odluče da će imati neku drugu organizacionu strukturu, dakle putim demokratskih metoda. Mislim da su svi građani RS koji žive u RS imati koristi od EU i neće biti izolirani kao što je to slučaj sa Tranistrijom gdje ne možete putovati. Treba nam cilj biti evropska integracija i pozivam sve da bez ikakvih predrasuda ostave po strani ove pokušaje koji su do sada poduzimali”, poručio je Schmidt.

Na kraju je poručio da neće stati, a odluke će, kako je rekao, stupiti na snagu odmah.

Obraćanje je bilo najavljeno za 14 sati, ali je kasnilo više od pola sata.

Zvaničnici iz vladajuće koalicije RS kazali su da odluke visokog predstavnika neće biti primijenjene.

(N1/SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...