PREMIJER ALBIN KURTI: "Mjere EU protiv Kosova su nepravedne"

Dodao je da njegova vlada „nastavlja svoj put bez kompromisa s vladavinom prava i ustavnošću“.

  • Regija

  • 02. Jul. 2023  

  • 0

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je kako su kaznene mjere koje je Europska unija uvela Kosovu nepravedne, dodavši da njegova vlada „nastavlja svoj put bez kompromisa s vladavinom prava i ustavnošću“.

Kurti je istaknuo da se nada kako mjere neće trajati dugo jer je Kosovu potrebna podrška na njegovom putu naprijed, javila je Radiotelevizija Kosova.

Ovo nisu sankcije, ali je istina da su kaznene mjere i one su nepravedne, jer Kosovo i njegova vlada imaju najdemokratskiju, proeuropsku i najnapredniju državnu i izvršnu vlast. Nastavit ćemo s realizacijom našeg programa Vlade i nadamo se da će ove privremene mjere biti veoma kratke jer je Kosovo zemlja kojoj je potrebna podrška u daljem razvoju“, rekao je premijer Kosova.

Mjere koje je uvela Europska unija su privremena obustava rada organa Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju te suspenzija pojedinih financijskih programa za Kosovo.

Također, Kosovo do daljnjeg neće biti pozivano na događaje na visokoj razini niti će biti bilateralnih posjeta, osim onih koje su usmjerene na rješavanje krize na sjeveru Kosova u okviru dijaloga Beograda i Prištine uz podršku EU.

Nova eskalacija nasilja na Kosovu dogodila se u svibnju kada su se lokalni Srbi usprotivili da novoizabrani gradonačelnici, etnički Albanci, preuzmu dužnost nakon lokalnih izbora u četiri sjeverne općine, koje su bojkotirali lokalni Srbi.

Bruxelles i Washington pozvali su Srbiju da povuče prosvjednike iz tih općina, a Kosovo da povuče policiju i gradonačelnike te ponovo organizira lokalne izbore.

Zasad je, prema ocjenama Bruxellesa, napravljeno malo koraka koji bi Srbiju i Kosovo vratili za pregovarači stol.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...