PAZITE ŠTA JEDETE: Ova hrana može izazvati ozbiljna oboljenja, na udaru su i djeca…

Dokazano je kako prehrana ima velik uticaj na razvoj velikog broja bolesti pa tako i bolesti probavnog sistema. 

  • Zdravlje

  • 07. Jul. 2023  

  • 0

Danas je trend da sve manje jedemo voća i povrća, a da mi, a posebno naša djeca, jedemo sve više ugljikohidrata, rafiniranih ugljikohidrata kao što su bomboni, čokolade, tijesto u raznim oblicima. To nikako nije dobro ni zdravo. S jedne strane to dovodi do pretilosti, a to napada i mikrobiom. U crijevima imamo jako puno bakterija više nego što imamo svih stanica u tijelu i one se također hrane hranom koju mi jedemo.

Kada krivo hranimo bakterije to dovodi do oštećenja sluznice crijeva. 

To crijevo postaje propusno i iz crijeva se apsorbiraju razni toksini, a to dovodi do poremećaja i probavnog sistema, ali i čitavog niza drugih organa.

Investicija u zdravlje 

Najbolje bi bilo ne posezati za umjetnim zaslađivačima. 

Preporučuju se oni šećeri koji se nalaze prirodno, recimo voćni šećer. Ni tu ne treba pretjerivati jer pretjerana konzumacija voća nije dobra. Ključ prehrane je jesti raznovrsno i jesti u umjerenim količinama i prakticirati fizičku aktivnost.

Voditi zdravu prehranu teška je misija jer je i domaća hrana ponekad upitna. 

Vrlo je važno djecu od malih nogu odgajati da o tome moraju voditi računa, to je investicija u zdravlje vas i vaših ukućana.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...