HISTORIČAR MILIVOJ BEŠLIN: "Za Vučića i njegov režim su ratovi 90-i bili samo 'prvo poluvrijeme'!"

“Sam Slobodan Milošević je zapravo preuzeo ideologiju od intelektualaca iz Demokratske stranke i Srpskog pokreta obnove”, kazao je Bešlin.

  • Regija

  • 07. Jul. 2023  

  • 2

Historičar Milivoj Bešlin izjavio je danas da je velikosrpska nacionalistička politika dovela do toga da Srbija izgubi Kosovo.

“Srpsko konsenzualno rušenje avnojevskih granica Jugoslavije na kraju je srušilo i avnojevske granice same Srbije pa je Kosovo proglasilo nezavisnost, a međunarodna zajednica je to priznala”, rekao je Bešlin na okruglom stolu u Zasavici.

Prema njegovim rečima, Srbija nikada suštinski nije imala diskontuitet u ideološkom smislu, jer su i vlast i opozicija dijelili velikosrpsku nacionalističku politiku.

“Sam Slobodan Milošević je zapravo preuzeo ideologiju od intelektualaca iz Demokratske stranke i Srpskog pokreta obnove”, kazao je Bešlin.

On je ocijenio da Vučić sebe ne doživljava kao predsjednika Srbije, nego kao lidera svih Srba u regionu.

“Sve što je od 2015. godine radio režim Aleksandra Vučića prema Kosovu, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori bilo je u skladu sa politikom koja se svodi na to da su jugoslovenski ratovi iz devedesetih godina bili samo 'prvo poluvreme'", ocijenio je Bešlin.

On je rekao da danas imamo opoziciju u Srbiji, ali nemamo političku alternativu dominantnoj nacionalističkoj, velikodržavnoj politici.

“Jedni podržavaju Milorada Dodika, drugi Andriju Mandića, treći Dritana Abazovića, a i jedni, i drugi i treći podržavaju Vučićevu politiku srpskog sveta”, ocenio je Bešlin.

Prema njegovim riječima, kritička inteligencija se svodi na dva portala, dvije-tri nevladine organizacije i nekoliko intelektualaca.

Okrugli sto “Između autoritarne modernizacije i demokratskog moderniteta” organizuju Škola političke ekologije – Zasavica, Građanski demokratski forum i Novi magazin.

(Autonomija)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...