OTVORENA OPORUKA SILVIJA BERLUSCONIJA: Njoj je ostavio čak 100 miliona eura

Milijarder koji je umro u dobi od 86 godina i bio jedan od najbogatijih Italijana, u oporuci je također riješio zagonetku o tome koje će od njegovo petero djece preuzeti kontrolu nad njegovim poslovnim carstvom, piše Daily Mail.

  • Evropa

  • 07. Jul. 2023  

  • 0

Konačno je otvorena oporuka Silvija Berlusconija, a ono što je u njoj pisalo, slobodno bi moglo biti sadržaj neke sapunice. Bivši italijanski premijer koji je umro prošlog mjeseca, ostavio je svojoj djevojci 100 miliona eura, a još 30 miliona saradniku povezanim s mafijom.

Milijarder koji je umro u dobi od 86 godina i bio jedan od najbogatijih Italijana, u oporuci je također riješio zagonetku o tome koje će od njegovo petero djece preuzeti kontrolu nad njegovim poslovnim carstvom, piše Daily Mail.

Najveći dio svojeg portfelja koji se odnosi na izdavaštvo, banke i TV kuće - a koji vrijedi nevjerovatnih 5,8 milijardi eura - ostavio je dvoje svoje najstarije djece.

Njegova djevojka Marta Fascina, koja je s 33 godine bila od njega mlađa čak 53 godine, naslijedila je priličnu sumu novca, iako se par, na nagovor Berlusconijeve djece, nikada nije vjenčao.

Berlusconijev mlađi brat, Paolo, također je dobio 100 miliona eura.

Razmirice u vezi toga ko će što naslijediti, a koje su navodno razdirale tu poznatu porodocu, sada su, kako se čini, riješene.

U svojoj je oporuci Berlusconi naveo da su ostavina koju su naslijedili njegova djevojka Marta, njegov brat i saradnik povezan s mafijom Marcello Dell‘Utri, "znak uzajamne ljubavi".

Dell‘Ultri, jedini Berlusconijev nasljednik koji nije član njegove porodice, kazao je da ga je do suza ganuo potez njegovog prijatelja da mu ostavi tako veliko nasljedstvo.

Taj poslovni čovjek i bivši senator proveo je više od pet godina u zatvoru nakon što je 2014. proglašen krivim jer je između 1974. i 1992. bio svojevrsna veza između sicilijanske mafije i milanske poslovne elite, među kojima i nekih Berlusconijevih kompanija.

Dell‘Utri, inače porijeklom sa Sicilije, uvijek je negirao sve optužbe.

Premda silno kontroverzan i kod kuće i u svijetu, Berlusconi je bio najdugovječniji talijanski premijer i medijski mogul kojega su stalno pratili skandali - uključujući i poznate Bunga Bunga zabave.

Političar s lijevog spektra Luigi de Magistris, bivši gradonačelnik Napulja, objavio je na Twitteru da je ostavljanje nasljedstva "mafiozu Dell‘Utriju" i 33-godišnjoj Marti Fascini "zaplet kao iz sapunica".

Što se tiče Berlusconijevog porodičnog biznisa, Silvijeva djeca Marina i Pier Silvio Berlusconi zajednički će upravljati kompanijom Fininvest, stajalo je u oporuci.

Kćer Marinu i sina Piera Silvija Berlusconi je dobio u braku s prvom ženom Carlom Dall‘Oglio, a sestra i brat sada će držati 53 posto dionica u Fininvestu. Dosad su držali tek 7,65 posto.

Za Marinu se otprije spekuliralo da će preuzeti očevo poslovno carstvo, jer je ona sjedila na čelu upravnog odbora od 2005.

Oni koji s njom rade, opisuju je kao zahtjevnu i tešku šeficu. Otac ju je katapultirao u svijet biznisa kad joj je bilo svega dvadesetak godina, a njezin je utjecaj narastao kad joj je on 1994. prepustio upravljanje kompanijom kako bi se posvetio političkoj karijeri.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...