DENIS AVDAGIĆ ZA "SB" OTKRIVA: "Dodiku je poslana poruka da sebe i stranku vodi prema političkom kraju, A MOŽDA I REPUBLIKU SRPSKU!"

Rasplet ljetne političke krize u BiH, smatra Avdagić, stiže najesen kada će biti poznato da li EUFOR ostaje u BiH, a nešto prije toga treba sačekati i zaključke NATO samita koji će se postaviti i po pitanju Bosne i Hercegovine.

  • Politika

  • 07. Jul. 2023  07. Jul. 2023

  • 0

Piše: Darko Omeragić

Nije sporno da bi oštro djelovanje visokog predstavnika Christiana Schmidta prema Miloradu Dodiku dovelo čitavu bh. političku priču u jednu posebnu situaciju, ali ako je nešto zakompliciralo političku situaciju BiH onda je to upravo ranije Dodikovo djelovanje. Dodik je, zapravo, računao na to da se visoki predstavnik uopće neće usuditi da djeluje prema njemu.

Ovo je za "Slobodnu Bosnu" rekao politički analitičar Denis Avdagić koji smatra će Schmidt Dodiku, ipak, dati još malo vremena.

"To mislim zato što je visoki predstavnik donio i kaznene odredbe i dao odriješene ruke Tužilaštvu BiH od kojeg očekuje neku reakciju na Dodikov udar na državu. Crvena linija je poprilično raširena i stoga se još čeka da se direktno djeluje prema Dodiku, a svi znamo što to znači i nešto je što svi iščekuju. I dalje nije nemoguće da visoki predstavnik smijeni Dodika. To prije svega mislim jer je Schmidt pokazao da može djelovati prema Republici Srpskoj i to je sada ključno jer su se svi pitali da li će se Schmidt usuditi da djeluje prema RS-u. Što Dodik može učiniti ako se to desi? Kao što vidimo nisu se pretjerano nešto potrudili da mu pomognu niti mu mogu pomoći s ruske strane. Poruka koja mu je poslana je da sebe vodi prema političkom kraju, isto tako i svoju stranku, a možda u nekom drastičnijem obliku i Republike Srpske kao takve. Sad sve ovisi o Dodikovom daljnjem ponašanju i potezima koje će vući. On će možda biti najveći tragičar RS kao takve kakvu je poznajemo. Sve je otvoreno", kaže nam Avdagić.

DODIKOV POLITIČKI KRAJ

Naš sagovornik tvrdi da Dodikovo ponašanje ima "navijače" i u FBiH jer kako je krenuo i entitet FBiH bi mogao biti vrlo zadovoljan krajnjim ishodom – Dodikovim političkim krajem.

"Za Dodika se moglo reći s punim pravom i prije tri godine da je prešao sve crvene linije, a niko mu to nije rekao. Trebalo je puno ranije reagirati, još prije nekoliko godina. No, svi visoki predstavnici su prethodnih godina glumili vrlo skupe promatrače zbivanja u BiH. To je činjenica. Apsolutno je dobro što sad imamo visokog predstavnika koji djeluje i dobre poteze vuče. Trebao bi povući i drastičnije poteze, ali prije toga treba poslati još jedno upozorenje. I to ne samo Dodiku nego i svakom drugom političaru koji bi poželio da radi ono što radi Dodik. Schmidt bi trebao reći: 'Vaš sljedeći korak znači to i to. Ako ćete ga povući da znate unaprijed šta vas čeka'. Pa neka se pripremi i Dodik i svi koji bi stali uz njega. Ovdje ne govorimo samo o djelovanju Schmidta u BiH nego djelovanju čitavog Zapada", poručuje Avdagić.

Dodika u slučaju smjene ne može spasiti niko od političkog kraja, smatra Avdagić.

"Evo recimo da je Dodik Vučićev igrač ili prijatelj šta će Vučić za njega napraviti? Vidjeli smo što može napraviti oko Kosova kojeg formalno smatra dijelom Srbije. Dignuo je vojsku u stanje pripravnosti i što je napravio? 'Lako' je bilo ratovati na resursima bivše države, hajde danas ratujte na ovim resursima koje imate. Koliko imate nafte, resursa, vojnika i tako dalje... A kako će mu Putin pomoći? Da pošalje preko NATO zračnog prostora avione? Ako je to tako, onda Dodik ima 'zaštitnike'. Ako neko stvarno misli da će Putin zračnim prostorom poslati sve što ima da spasi Dodika, evo... onda mu se 'isplati' da dobije 'državu'", kazao je Avdagić. 

NE MIRIŠE NA NOVI RAT

Na pitanje o mogućnosti novog rata, Avdagić kaže:

"To je znanstveno-fantastični film. Ključno pitanje je zašto Dodik sve ovo radi, kakvi su njegovi interesi i čime je vezan. Nemam odgovor na to. On ima puno suradnika i ako oni svi s njim žele ići do kraja neka idu. Ja sam prilično iznenađen da je Dodik htio ovako daleko otići jer ga nisam gledao kao samoubilačkog političara. Vjerovatno nije očekivao reakciju visokog predstavnika i moguće je da mu je neko zagarantirao da je neće biti, a ko ga je savjetovao to je loše učinio. Ne smatram da situacija miriše na novi rat, ali je BiH sasvim sigurno žarište koje vrlo neugodno za Evropu, neugodnije čak i od Kosova i ako se tolika pozornost daje Kosovu možda bi je ipak trebalo dati malo više BiH."

Rasplet ljetne političke krize u BiH, smatra Avdagić, stiže najesen kada će biti poznato da li EUFOR ostaje u BiH, a nešto prije toga treba sačekati i zaključke NATO samita koji će se postaviti i po pitanju Bosne i Hercegovine.

"Svima treba biti jasno kako bi Rusiji itekako bilo u interesu da se u BiH nešto dogodi, bilo kakva situacija koja bi tražila intervenciju Zapada, a sve kako bi rekli 'ako vi možete tamo, onda i mi možemo u Ukrajini'. Balkanski prostor je za Rusiju najobičnija moneta za potkusurivanje", rekao je na kraju Avdagić. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...