STAŠA KOŠARAC BRANI DODIKA I NAPADA TROJKU I SDA: "I onda se Bakir Izetbegović drzne da moljaka za intervenciju međunarodne zajednice i traži smjenu predsjednika RS-a"

- Sasvim suprotno, miješanje stranaca u unutrašnja pitanja vodi nas dodatnoj destabilizaciji i udaljava od mogućnosti dogovora dva entiteta i tri konstitutivna naroda - poručio je Košarac u izjavi za Srnu.

  • Politika

  • 08. Jul. 2023  

  • 1

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je da gnusna podrška političkog Sarajeva međunarodnom intervencionizmu u BiH nikome u ovoj zemlji neće donijeti ništa dobro.

- Sasvim suprotno, miješanje stranaca u unutrašnja pitanja vodi nas dodatnoj destabilizaciji i udaljava od mogućnosti dogovora dva entiteta i tri konstitutivna naroda - poručio je Košarac u izjavi za Srnu.

On je naglasio da sarajevska čaršija u proteklom periodu po istoj matrici lažno optužuje predsjednika Milorada Dodika i rukovodstvo Republike Srpske za navodno antiustavno djelovanje, otvoreno prizivajući sankcije i reakcije zapadnih centara moći.

- Pri tome, ne postoji razlika između predstavnka tzv. Trojke i SDA. Čitava plejada njihovih opskurnih reakcija pisana je jednim perom po instrukciji zapadnih ambasada - rekao je Košarac, koji je i član Predsjedništva SNSD-a.

Prema njegovim riječima, dodatno paradoksalno je što bošnjačka strana konstantno priča o suverenitetu BiH, istovremeno svesrdno podržavajući i prizivajuću međunarodnu intervenciju.

- To je školski primjer licemjerja i podaništva. No, težnja bošnjačkih političkih struktura da umanje poziciju Republike Srpske ostaće samo na nivou puste želje. Ako nastave sa takvom praksom, jedini rezultat će biti manje BiH. U tome im nećemo smetati - poručio je Košarac.

On je upozorio da političko Sarajevo zajedno sa zapadnjacima na najbrutalniji način urušava Dejtonski sporazum i Ustav BiH, nastojeći da pogazi izbornu volju srpskog naroda u Republici Srpskoj.

Košarac je naglasio da je Milorad Dodik izborna volja Srba i Republike Srpske, što se potvrđuje u svakom izbornom ciklusu rekordnim i istorijskim brojem glasova.

- I onda se Bakir Izetbegović drzne da moljaka za intervenciju međunarodne zajednice i traži smjenu predsjednika Dodika. Kojom logikom Izetbegović, kojeg je bošnjački narod otjerao sa vlasti, traži smjenu legalno i legitimno izabranog predsjednika Dodika?! - upitao je Košarac.

On se osvrnuo i na posljednje istupe predstavnika takozvane Trojke koji pozivaju na zabranu političkog djelovanja predsjednika Dodika, poručivši da je zabrinjavajuće što nikako ne mogu da izađu iz matrice radikalne politike SDA.

- Sa kojim pravom oni pričaju o nekakvm crvenim linijama i ugrožavanju mira? Neka neko pokaže koji tačno član Ustava BiH i Dejtonskog sporazuma su prekršile institucije Republike Srpske. Ko u Republici Srpskoj pominje rat i ugrožava mir? Da li su predstavnici Republike Srpske pominjali planove 'A' i 'B'? - upitao je Košarac.

On je poručio da je krajnje vrijeme da se prestane sa obmanjivanjem i zavaravanjem javnosti.

- Prepoznajemo namjere lažnih tumačenja i neosnovanih optužbi, ali nas one neće zastrašiti. Republika Srpska ostaje na politici očuvanja mira, dosljedne primjene izbornog Dejtona i poštovanja Ustava BiH i Ustava Republike Srpske - zaključio je Košarac. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...