GABRIEL ESCOBAR DRŽI STRANU VUČIĆU: Evo gdje je svrstao Kosovo i šta je poručio kosovskoj ministrici vanjskih poslova

Oštra poruka Escobara.

  • Regija

  • 08. Jul. 2023  

  • 2

"Sve pozitivno što se desilo u posljednjoj generaciji potiče od američko-evropske saradnje", poručio je na Forumu u Dubrovniku specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabriel Escobar, odgovarajući tako ministrici vanjskih poslova Kosova Doniki Gervali koja je rekla da je EU bez SAD i NATO "tigar od papira" i da bez njih ne može da obezbijedi mir u Evropi.

Escobar je, također, Kosovo uvrstio na listu država regiona sa populističkim vodstvom, prenijela je Koha.

On je "podijelio" zemlje Zapadnog Balkana u dvije grupe, a Kosovo uvrstio među one koje imaju lidere koji vjeruju da su populizam, nacionalizam i etnička rivalstva put naprijed.

Kako je dodao, na jednoj strani su zemlje članice EU kao stabilne, koje doprinose regionalnoj stabilnosti i druge koje se suočavaju sa sopstvenim izazovima.

"Bio sam optimista da će nam fantastična ekonomska prilika omogućiti da riješimo politička pitanja. Region je podijeljen na dva pojasa, jedan sa zemljama NATO-a koje su mnogo stabilnije, doprinose regionalnoj stabilnosti i krenule su put evropskih integracija, a drugi koji troši pažnju i resurse drugih u regionu dok se bore sa sopstvenim izazovima", rekao je Escobar.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...