VASKOVIĆ ZVONI NA UZBUNU: "Zvanično počelo otcjepljenje RS od BiH, na sceni je PUZAJUĆI DRŽAVNI UDAR.."

Dodik je ovim potezom ušao u otvorenu, direktnu, snažnu konfrontaciju sa Zapadom i OHR-om, stvarajući Krizu koja nikada nije bila veća od potpisivanja Dejtona do danas.

  • Mini market

  • 09. Jul. 2023  

  • 6

Kako je jutros izvijestila "Slobodna Bosna", u Službenom glasniku RS jutros su objavljena dva Ukaza Milorada Dodika: Jedan se odnosi na Zakon o nesprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji RS, a drugi na zakon kojim se zabranjuje objavljivanje odluka visokog predstavnika U BiH u Službenom glasniku RS.

Novinar Slobodan Vasković poručio je kako je ovim aktom i zvanično je počela secesija RS od BiH.

-Nema nikakve dileme da su oba zakona sastavni dio puzajućeg državnog udara koji sprovodi Milorad Dodik, poručio je Vasković.

Christian Schmidt, visoki predstavnik za BiH, ranije je donio odluke o poništenju oba zakona i zabrani svakog daljeg rada na njima, ali Dodik nije ispoštovao nijednu od tih odluka, jer RS “ne priznaje visokog predstavnika” zato što ga “nije potvrdio Savjet bezbjednosti UN-a”.

Schmidt je donio i izmjene Krivičnog zakona BiH kojim se kažnjava udar na Ustav BiH i državu BiH, što Dodikovo donošenje pomenutih Ukaza jeste, koji je objavljen u Službenom listu BiH. Dodik je, OJT Banjaluka, 08.07., podnio krivičnu prijavu protiv Schmidta zbog nametanja odluka  

Dodik je ovim potezom ušao u otvorenu, direktnu, snažnu konfrontaciju sa Zapadom i OHR-om, stvarajući Krizu koja nikada nije bila veća od potpisivanja Dejtona do danas.

 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...