ŽARKO KORAĆ: "Počinju ozbiljne nevolje u raju Aleksandra Vučića – vrijeme SNS-a je prošlo"

Protekle nedjelje, britanska poslanica i predsjednica Odbora za spoljnu politiku britanskog parlamenta Alicia Kearns optužila je Srpsku pravoslavnu crkvu da učestvuje u švercovanju oružja iz Srbije na Kosovo.

  • Regija

  • 09. Jul. 2023  09. Jul. 2023

  • 0


"Ako bismo terminologijom i metaforama SNS pokušali da opišemo kako izgleda Srbija od kada su na vlasti, a to je da je jednom rječju postala ekonomski i politički raj, onda bismo mogli reći da upravo počinju ozbiljne nevolje u raju. Idemo redom", kaže za Danas psiholog Žarko Korać.

Podsjetimo da su i predsjednik vanjskopolitičkog odbora njemačke skupštine i istog takvog odbora engleske skupštine, u istoj nedjelji oštro kritikovali Vučića i njegovu politiku.

Prema mišljenju Žarka Koraća – to ne može biti slučajno.

"Vučić je jako agresivno reagovao na tu kritiku, čak tvrdeći da će da 'istraži englesku poslanicu' jer je pominjala SPC i njenu ulogu na sjeveru Kosova. Svako je zanimljivo da je njemački poslanik tražio da SAD i EU promjene politiku prema Beogradu. Njemački i engleski parlament i ne liče na naš, oni ozbiljno utječu na vanjsku politiku svojih zemalja i to nagovještava mnogo kritičniji odnos prema Vučiću", napominje naš sagovornik.

Protekle nedjelje, britanska poslanica i predsjednica Odbora za vanjsku politiku britanskog parlamenta Alicia Kearns optužila je Srpsku pravoslavnu crkvu da učestvuje u švercovanju oružja iz Srbije na Kosovo.

Kearns je na zasjedanju parlamenta Velike Britanije, navela da se oružje iz Srbije švercuje kolima hitne pomoći i onda istovaruje u pravoslavne crkve.

"Zato je bezbjednosna slika tako surova. Predugo nismo uspjevali da prozovemo naoružane srpske milicije koje djeluju na sjeveru Kosova. U Vladi su svjesni, sa vojnicima koji su se tek vratili sa služenja u Kforu, da se oružje švercuje preko granice u pravoslavne crkve kolima hitne pomoći. Kada naše trupe pokušaju da dobiju dozvolu da odu po njih, dozvole traju predugo. Do trenutka kada se nabavi dozvola, gle iznenađenja, hitna pomoć se pojavi u crkvi i ponovo izvadi oružje", rekla je Kearns.

Žarko Korać navodi da su Vučićeve političke igre sa zahtjevima da srpski predstavnici napuste institucije na Kosovu i ne izađu na izbore, došle na naplatu.

"Kriza na Kosovu nije samo oslabila spoljnopolitičku poziciju Kurtija, nego i Vučića", smatra Korać.

Komentarišući prekjučerašnji sukob premijera Albanije, Edija Rame i Aleksandra Vučića, sagovornik Danasa ih karakteriše iznenadnim.

"Još je zanimljiviji slom inicijative Otvoreni Balkan, do koga je došlo iznenada. Izjavom premijera Albanije Edija Rame, da je ta inicijativa “poslužila svojoj svrsi” i da se treba koncentrisati na berlinski proces. Ova inicijativa, čiji su glavni promoteri bili Vučić i Rama, tako je iznenada upokojena a da Vučić nije ni bio obaviješten", opisuje Žarko Korać aktuelnu situaciju.

Ta inicijativa, dodaje, bila je snažno sredstvo Vučićeve političke propagande da je on važan i konstruktivan politički igrač u regionu, koji će da poveže region pre ulaska u EU.

Rama menja politiku prema Beogradu

"To je imalo snažnu podršku SAD, iako su neke evropske zemlje imale skepsu u pogledu svrhe te inicijative jer je uglavnom izostavljala Kosovo i povezujuću je sa Vulinovom pričom o 'srpskom svetu'. Jedno je sigurno, kako trenutno stvari stoje, ona je zaustavljena i Vučić eventualno može da je nastavi u okrnjenom obliku, jer BiH od početka nije u tome učestvovala a sada je i Albanija iz toga izašla. Rama je već upozoravao da je 'zamrzao' političke odnose sa Vučićem zbog hapšenja tri policajca sa Kosova, što je vidio kao političku provokaciju. Bez obzira što su oni pušteni, Rama očigledno trajnije mijenja politiku prema Beogradu", napominje Žarko Korać.

To se vidi i po tome što je svoju inicijativu za rješenje problema sjevera Kosova direktno predao Njemačkoj i Francuskoj, izgleda ne obavještavajući Vučića, dodaje.

"Politički medeni mjesec Vučić-Rama je završen, Vučić ostaje bez svog glavnog saveznika u regionu, ako izostavimo Mađarsku. Šta je sve utjecalo na ovu promjenu u stavu Albanije, možemo da nagađamo. Ali je ipak značajno da se to istovremeno dešava sa početkom promjene vanjske politike Engleske i Njemačke. Teško da je to slučajno. Nevolje u raju su nagovještaj poraza Vučićeve regionalne politike koja je uvijek bila više forma nego suština, od prećutne podrške Dodiku, do miješanja u izborni proces u Crnoj Gori", smatra Žarko Korać.

Jednog dana izvedeni bilans regionalne politike bit će mnogo više negativan nego pozitivan, ističe on.

Protest Srbija protiv nasilja pokazao da Vučić više ne kontroliše unutrašnje prilike

"Za njega je ipak najgore da su ga proteklih nedjelja protesti u Beogradu i drugim gradovima Srbije, prikazivali kao političara koji sve slabije kontroliše unutrašnja zbivanja, sada i njegove regionalne inicijative doživljavaju nagli slom", kaže Korać.

Ako dodamo da Srbija ima jednu od najvećih inflacija u Evropi, ističe naš sagovornik, kao i da bečki ekonomski institut predviđa dosta slab ekonomski rast srpske privrede ove godine, postavlja se pitanje kako Vučić misli da riješi “nevolje u raju”.

Ne možeš sve ljude varati sve vrijeme…

Jednom davno, dodaje, američki predsjednik Lincoln je rekao: Sve ljude možeš varati neko vrijeme, neke ljude sve vrijeme ali ne možeš varati sve ljude sve vrijeme.

"Vučićeva i unutrašnja i vanjske politika su u ćorsokaku, jedino pravo pitanje je kako on misli iz toga da izađe. U demokratijama su to uvijek izbori, posljednji primjer je Španija. Ali postoji problem, ljudi koji protestvuju traže potpunu izmjenu medijske scene Srbije i sasvim su u pravu. Izbori sa ovakvim medijima nisu demokratski", smatra Korać.

"Nevolje u raju neće nestati, što prije to Vučić shvati biće bolje za sve nas", dodaje.

"Po svemu sudeći vrijeme SNS je prošlo. Uostalom izašao je za sada djelimičan spisak SNS botova na društvenim mrežama. Još niko to nije demantovao. Sve se polako urušava", zaključuje Žarko Korać.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...