PORUKA DUNJE MIJATOVIĆ: "Vrijeme je da međunarodna zajednica pokaže da je na strani istine" (VIDEO)

Ova kultura poricanja genocida mora prestati.

  • Vijesti

  • 10. Jul. 2023  

  • 0

Krajnje je vrijeme da međunarodna zajednica proglasi 11. juli Međunarodnim danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici i time pokaže da stoji na strani istine i da je solidarna sa preživjelima i porodicama žrtava, poruka je komesarke Vijeća Evrope za ljudska prava Dunje Mijatović.

Njenu poruku objavljenu na stranici Vijeća Evrope prenosimo u cijelosti:

“Genocid u Srebrenici, u kojem je brutalno ubijeno 8.372 Bošnjaka, većinom muškaraca i dječaka , ostaje mračno poglavlje u zajedničkoj istoriji Evrope. Da je u Srebrenici počinjen genocid nije stvar mišljenja, to je historijska činjenica, pravno utvrđena od strane Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, Međunarodnog suda pravde i domaćih sudova.

Nažalost, mnogi ljudi ne znaju i neće da znaju za genocid, a neki ga čak i poriču. Ovo je uvreda za žrtve i ozbiljna prijetnja pravdi i miru u regionu.
Ova kultura poricanja genocida mora prestati.

Politički lideri u regionu snose primarnu odgovornost za zaustavljanje trenutne spirale poricanja provisanjem kulture istine, pravde, pomirenja i iskrene empatije prema žrtvama.

Edukacija o genocidu i očuvanju sjećanja na žrtve također je od velike važnosti.

Majke Srebrenice neumorno čuvaju sjećanje i traže pravdu u proteklih 28 godina. Za vrijeme njihove posjete Vijeću Evrope 2019 pozvale su Vijeće Evrope i Ujedinjene nacije da uspostave zvanični međunarodni dan sjećanja 11. jula.

Kao i uvijek, podržavam njihov poziv.

Krajnje je vrijeme da međunarodna zajednica proglašenjem dana sjećanja pokaže da stoji na strani istine i da je solidarna sa preživjelima i porodicama žrtava.

Kao što je moj dragi prijatelj i neumorni zagovornik pravde i mira, Menachem Rosensaft, rekao prošle godine u Potočarima:

“Danas i sutra, mi koji nismo bili tu smo potpuno solidarni sa preživjelima i njihovim porodicama. Posvetimo se zajedno trajnom upisivanju genocida koji se dogodio u Srebrenici i Potočarima u anale čovječanstva, naravno radi sjećanja, ali i, što je jednako važno, kao upozorenje.”

Krajnje je vrijeme da se 11. juli proglasi Međunarodnim danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici”, izjavila je Mijatović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...