DUNJA MIJATOVIĆ, KOMESARKA ZA LJUDSKA PRAVA VIJEĆA EUROPE: Komemoracija u Potočarima je svjetlo u tami

"Širom Evrope, porast antimuslimanskih i antisemitskih incidenata podsjetnik je na mračnu prošlost..."

  • Društvo

  • 27. Jan. 2024  

  • 0

Zajedničko muslimansko-jevrejsko obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na holokaust je svjetionik nade u vrijeme kada se podjele često čine nepremostivim. 

Ova posvećenost njegovanju partnerstava i smislenog dijaloga snažan je dokaz snage koja leži u jedinstvu - rekla je komesarka Vijeća Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović, podržavši zajednički muslimansko-jevrejski komemorativni događaj koji se danas održava u Memorijalnom centru Srebrenica u Potočarima.

Svjedoci smo uznemirujućeg porasta akata nasilja, govora mržnje, diskriminacije i poticanja na mržnju na osnovu vjere ili uvjerenja. Džamije, sinagoge i druga vjerska mjesta, kao i privatne kuće, gađani su i vandalizirani. Širom Evrope, porast antimuslimanskih i antisemitskih incidenata podsjetnik je na mračnu prošlost i oštro upozorenje na izazove koji su pred nama,  navodi Mijatović u saopćenju.

Kako naglašava, ovi akti su u suprotnosti sa osnovnim principima pluralizma, poštovanja i otvorenosti na koje smo svi vezani, a koje je podržao Evropski sud za ljudska prava.

Moramo zapamtiti našu dužnost da odlučno djelujemo protiv govora mržnje, poticanja na vjersko nasilje i diskriminacije. Naša je zajednička odgovornost da stvorimo uslove za sjećanje i obilježavanje žrtava prošlih genocida i borbu protiv svih manifestacija antisemitizma, antimuslimanske mržnje i oblika etničke ili vjerske netrpeljivosti. Komemoracija u Potočarima je svjetlo u tami za koje se nadam da će inspirisati i druge da se pridruže i dalje u ovim važnim naporima, poručila je Mijatović, prenosi Fena.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...