MEVLUDIN JE SA 15 GODINA PROŽIVIO STRAHOTE SREBRENICE: "Bošnjaci na ovim prostorima su najveći borci" (VIDEO)

"Kada sam se okrenuo, to su sve bili stari ljudi, preko 70 godina. Drugi vojnik je opsovao majku mojoj strini i rekao joj: 'Zar nisi poginula'. Upitao je za mušku djecu i ona je pojasnila da nema djece", prisjetio se.

  • Društvo

  • 12. Jul. 2023  12. Jul. 2023

  • 0

Bez stida i srama Srbi u Srebrenici su sinoć samo nekoliko sati nakon ukopa 30 posmrtnih ostataka žrtava genocida u Srebrenici puštali nacionalističke pjesme, one pjesme koje su bile vodilje zločincima u činjenu najgnusnijih ubistava Bošnjaka prije 28 godina.

Mevludin Jahić iz mjesta Zalužje kod Srebrenice komentarišući muziku koja je puštena na razglas ispred Srpske pravoslavne crkve kazao je za televiziju Hayat kako je to kontinuitet koji traje već godinama.

"Vesele se našoj muci. Sa 15 godina sam pobjegao. Krenuli smo iz Srebrenice, bili smo stjerani u ćošak. Sišli smo u poslijepodnevnim satima gdje nam je tadašnji UN otvorile vrata i rekli nam da uđemo u prostorije. Kada smo ušli tamo, sve je bilo puno. Bili smo do mraka u fabrici, ali ni tu nije bilo sigurno. Izašli smo napolje gdje smo noćili. Narednu noć je počelo odvajanje. Kao dijete sam to doživljavao u nekom bunilu. Strah je nemoguće opisati. Sutra ujutro smo krenuli ka užetu gdje je stajo Unprofor. Sa svojom porodicom sam krenuo i kada smo prošli uže, vidio sam kako govori srpski vojnik mom dajdži „Stari, ti ovamo na stranu“. Kada sam se okrenuo, to su sve bili stari ljudi, preko 70 godina. Drugi vojnik je opsovao majku mojoj strini i rekao joj: 'Zar nisi poginula'. Upitao je za mušku djecu i ona je pojasnila da nema djece", prisjetio se.

Kaže da su Bošnjaci u ovom dijelu BiH borci i da će ostati na svojim ognjištima zauvijek.

Mi nismo povratnici, mi smo odavde. Ostat ćemo borci i živjet ćemo na svojim ognjištima koliko god se bude moglo – naveo je Mevludin Jahić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...