POLITIČKA ANALITIČARKA TANJA TOPIĆ: Ovo je rezultat vraćanja nadležnosti sa države na entitet u oblasti medicine i finansija...

Najnovija zakonska rješenja propisuju zabranu objavljivanja odluka visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini u Službenom glasniku Republike Srpske i neprimjenjivanje odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine na teritoriji ovog entiteta.

  • Društvo

  • 14. Jul. 2023  

  • 0

Čak 37 posebnih sjednica u prethodnom sazivu, na kojima je uglavnom razmatrana politička situacija i položaj Republike Srpske, nije donijelo ništa konkretno. Niko se do sada nije povukao, ali su zato nastale krize koje već godinama prolaze kod biračkog tijela. I novi saziv entitetskog Parlamenta, nastavio je isti trend. 

Na posebnim sjednicama Narodne skupštine Republike Srpske u prethodnom periodu većina je usvojila niz odluka, rezolucija i deklaracija koje definišu povlačenje srpskih predstavnika iz institucija Bosne i Hercegovine, vraćanje nadležnosti sa države na entitet i slične akte koji se odnose na ustavnopravni poredak Bosne i Hercegovine. Najnovija zakonska rješenja propisuju zabranu objavljivanja odluka visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini u Službenom glasniku Republike Srpske i neprimjenjivanje odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine na teritoriji ovog entiteta.

"Mi želimo da se ispoštuje ono što su rekli oni koji su napravili Dejtonski sporazum i koji nas danas, na neki način, drže u predvorju Evropske unije. I to je upravo evropski princip i to su evropski reformski zakoni, da ovdje nema stranih sudija nego domaće sudije i da je normalno da domaći parlamenti biraju domaće sudije", kazao je predsjednik NSRS Nenad Stevandić.

Javnost, koja pažljivo prati vanredna i redovna zasjedanja Narodne skupštine Republike Srpske, primjećuje da je pred poslanicima mnogo manje zakona koji bi direktno uticali na život naroda, a više razmatranja političke situacije i položaja Republike Srpske, koja osim povremenih kriza ništa konkretno nisu donijela.

"S obzirom na to da Narodna skupština zaista ima mandat da usvaja i deklaracije i rezolucije i zaključke i sve ostalo, tu zapravo nije problem samo do poslanika koji glasaju za takve dokumente već do samog predlagača. Namjere predlagača su tu zapravo ključne i, na kraju krajeva, onaj ko je predložio neki takav dokument trebalo bi da provjeri da li se on nakon usvajanja i sprovodi u praksi. Jer, zašto je predlagao ako se već neće sprovoditi", smatra novinarka Ljiljana Smiljanić.

"Ne postoji uopšte potreba vlasti, odnosno koalicije okupljene oko SNSD-a, da se bave pitanjima koja su od interesa javnosti, nego se stalno dovodi u pitanje nekog niskog starta iz kojeg mi trebamo, odnosno Narodna skupština Republike Srpske i politički predstavnici Republike Srpske, da reaguju na neka pitanja unutar Bosne i Hercegovine", kaže novinar Dragan Maksimović.

Politička analitičarka Tanja Topić podsjeća da su sve priče o vraćanju nadležnosti sa države na entitet u oblasti medicine i finansija rezultirale jedino postavljanjem kadrova SNSD-a na čelo Agencije za lijekove i Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine.

"Jedino gdje je, zapravo, pokazala svoje nepokolebljivo lice i gdje pokazuje da hoće istrajati jeste izmjena Krivičnog zakonika koji se tiče klevete, gdje hoće provesti onu volju koja znači disciplinovanje neistomišljenika, disciplinovanje medija", mišljenja je Topić.

Iako se činilo da će rekord u održavanju posebnih sjednica prethodnog saziva Narodne skupštine Republike Srpske, čak 37, biti gotovo nemoguće oboriti, trendovi govore da bi se to moglo desiti i prije kraja ovog saziva parlamenta Republike Srpske.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...