U INTERESU GRAĐANA: TIBiH dobio i drugu presudu zbog skrivanja ugovora o izgradnji autoputa Banja Luka - Prijedor

- Iako je već u prvoj presudi Okružni sud u Banjoj Luci jasno rekao da javnost ima pravo znati pod kojim je finansijskim uvjetima dogovoren ovaj projekat, Ministarstvo je odbilo odobriti pristup ugovoru i donijelo je novo rješenje u kojem se ignoriše suština sudske presude - saopćili su iz TIBiH.

  • Vijesti

  • 14. Jul. 2023  

  • 1

Transparency International u Bosni i Hercegovini (TIBiH) dobio je i drugi sudski spor protiv Ministarstva saobraćaja i veza RS-a zbog nezakonitog skrivanja koncesionog ugovora o izgradnji Autoputa Banja Luka – Prijedor, koji je 2018. godine zaključen sa kineskom kompanijom Shandong Hi-Speed International (SDHS).

- Iako je već u prvoj presudi Okružni sud u Banjoj Luci jasno rekao da javnost ima pravo znati pod kojim je finansijskim uvjetima dogovoren ovaj projekat, Ministarstvo je odbilo odobriti pristup ugovoru i donijelo je novo rješenje u kojem se ignoriše suština sudske presude - saopćili su iz TIBiH.

Zbog toga je, kako dodaju, TIBiH podnio novu tužbu, a kineski investitor ovaj put čak se složio da se objavi dio ugovora izuzev dijela koji se odnosi na finansijski model.

- Ipak, Ministarstvo je uprkos tome odlučilo odbiti pristup uz obrazloženje da bi objavljivanje nekompletnog ugovora dovelo "do nerazumijevanja" tražene informacije. Ovakva obrazloženja nije prihvatio Okružni sud u Banjoj Luci, koji u novoj presudi navodi da je Ministarstvo ignorisalo i prethodnu sudsku odluku, kao i interes građana prilikom donošenja odluke da se informacije o ovako važnom projektu sakriju od javnosti - navodi se u saopćenju.

- Kako god je dužan da štiti načelo povjerenja prema investitorima, tuženi (Ministarstvo) je dužan da štiti i povjerenje građana u način upravljanja i trošenja javnih sredstava koja se prikupljaju od građana, pa začuđuje postupanje tuženog koji navodi da bi objavljivanje tih informacija za koje se i koncesionar složio da se objave, šteta koja bi nastala za tuženog bila veća od činjenice da javnost ima pristup informacijama.

Postavlja se pitanje na koji način je tuženi uopće izveo zaključak kao u obrazloženju jer se ne poziva na zakone nego na svoje paušalno viđenje potencijalne situacije, te čak ističe da bi se zanemarivanjem interesa ugovarača, došlo do negativnog uticaja na neke druge nepozante buduće investitore - navodi se u novoj sudskoj presudi.

Sud u presudi također podsjeća da javni organ može biti kažnjen od 1.500 do 5.000 KM ako donese novi upravni akt protivno pravnom shvatanju suda, što se nakon prve presude očigledno dogodilo.

– Generalna obrazloženja i lični paušalni stavovi organa nisu prihvatljivi u upravnom postupku - navodi se u presudi u kojoj su jasno i nedvosmisleno potvrđeni stavovi TIBiH koji je od početka insistirao na tome da je objavljivanje ove informacije u javnom interesu.

- To je posebno važno zbog brojnih kontroverznih informacija u javnosti i sumnje da je ovaj posao zaključen pod štetnim uslovima za RS. Zbog toga TIBiH očekuje od Vlade RS-a i resornog Ministarstva da ispoštuju sudsku odluku i stave na uvid javnosti kompletan ugovor o izgradnji Autoputa Banja Luka - Prijedor jer se privatni interesi na mogu stavljati ispred interesa javnosti koja ima pravo znati na koji način i u kojoj mjeri će ovaj projekat koštati poreske obveznike - saopćili su iz TIBiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...