PRVI POGLED NA NOVI RENAULT SCENIC: Premijerno će biti predstavljen početkom septembra na...

(...) Međunarodnom salonu automobila u Münchenu.

  • Auto

  • 14. Jul. 2023  14. Jul. 2023

  • 0

I Renault Scenic postaje električni SUV.

Najavljen kao prvi Renaultov model koji će utjeloviti novu strategiju održivosti marke, ovo je drugi električni automobil C-segmenta nastao u okviru strategije Renaulution. Premijerno će biti predstavljen početkom septembra na Međunarodnom salonu automobila u Münchenu.

Model je već najavljen konceptom Scenic Vision, a kao što se i očekivalo, ovo je još jedan monovolumen koji će svoju sreću potražiti među crossoverima i SUV-ovima. Pretproizvodni primjerci već su stigli na ceste, gdje će se zadržati tijekom cijelog ljeta. I dok će ih Renaultovi inženjeri koristiti za testiranje, nama ostaje da se upoznamo s obrisima nove generacije modela. 

Prema viđenome, Renault nakon nepuna tri desetljeća dovodi Scenic u direktno sučeljavanje s električnim modelima kao što su Volkswagen ID.4 i Ford Explorer te Kia EV6 i Hyundai Ioniq 5. Konačno, tu je i tehnološki blizanac Scenica, model Ariya iz Nissana. 

Scenic koristi EMF-EV platformu, a to otvara mogućnost izvedbe s dva motora i pogonom na sve kotače. Usporedimo li ga s manjim Meganeom E-tech, Electric izvedba s prednjim pogonom raspolaže s 218 KS i 60 kWh baterijom.

Ariya, pak, raspolaže i snažnijom opcijom sve do 394 KS iz dva elektromotora te baterijom od 90 kWh. 

Kad su, pak, mjere u pitanju, očekujemo broj veće izdanje od Megana, odnosno dužinu od 4.5 metara. 

Orijentira radi recimo kako Ariya u Njemačkoj kreće od 47.500 eura za izvedbu s prednjim pogonom, a ovisno o izvedbi se penje sve do 71.490 eura, koliko stoji top model s pogonom na sve kotače. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...