"POŽELJET ĆETE ŽIVJETI STO GODINA, SAMO AKO OSTANETE AKTIVNI": 10 pravila ikigaija, japanske tajne dugog i sretnog života

Kaže se da pronalaženje svog ikigaija čini život smislenijim.

  • Jeste li znali

  • 15. Jul. 2023  15. Jul. 2023

  • 0

Jedna od najpopularnijih knjiga o dugovječnosti je Ikigai: Japanska tajna dugog i sretnog života, koju su napisali Hector Garcia i Francesc Miralles. Ikigai u prijevodu znači razlog postojanja, a pojam je usredotočen na pravu svrhu osobe.

Kaže se da pronalaženje svog ikigaija čini život smislenijim.

U Okinawi u Japanu, jednoj od zona s najvećom koncentracijom stogodišnjaka na svijetu, ikigai je uobičajena tema. Japanska poslovica kaže: "Samo ako ostanete aktivni, poželjet ćete živjeti sto godina."

10 pravila ikigaija

Ostanite aktivni, nemojte otići u mirovinu: Mnogi od najdugovječnijih ljudi na svijetu rade i u svojim 80-im i 90-im godinama i ne idu u mirovinu. Uzmimo za primjer Jayne Burns, 100-godišnju ženu koja radi u zanatskoj radnji u Ohiu. Burns je u šali rekla da joj je jedina rođendanska želja nakon što je napunila 100 godina bila nastaviti raditi.

Usporite: Možda vam se čini normalno biti u žurbi, ali to može imati negativne učinke na kvalitetu vašeg života, prema Garciji i Mirallesu. Umjesto toga, preporučuju da usporite i vidite kako to vašem životu daje više smisla.

Ne punite želudac: Često su stogodišnjaci s kojima su autori knjige razgovarali sugerirali da jedete samo 80% onoga što je na vašem tanjuru. Dodatni prilog, desert ili međuobrok koji jedemo kad znamo da nam on zapravo ne treba samo će nam kratkoročno pružiti zadovoljstvo. Ako ih ne pojedemo, dugoročno ćemo biti sretniji. 

Okružite se dobrim prijateljima: Sjajni odnosi u životu povezani su sa srećom i dugovječnošću, pokazalo je istraživanje Harvarda koje je trajalo 85 godina. Stogodišnjaci u Okinawi, koje su intervjuirali Garcia i Miralles, dali su prednost zajedničkom provođenju vremena u društvenim centrima u svom mjestu i često su se natjecali u prijateljskim sportskim igrama.

Budite u formi: Tjelovježba je ogromna komponenta koja pridonosi dugovječnosti. Čak i ako vam se naporne vježbe ne sviđaju, postoje petominutni pokreti poput radio taisoa koje najstariji stanovnici Okinawe rade svakodnevno.

Smijte se: "Nikad ne bismo trebali zaboraviti kakva je privilegija biti ovdje i sada u svijetu punom mogućnosti", napisali su Garcia i Miralles.

Povežite se s prirodom: Nađite vremena da udahnete malo svježeg zraka i prošetate se čak i ako živite u gradu. Boravak u prirodi može se činiti kao gubitak vremena, ali može povećati vašu produktivnost, poboljšati raspoloženje i pamćenje.

Budite zahvalni: Zahvalnost je sjajan način da se podsjetite na sve najbolje stvari u svom životu. Odvojite malo vremena da podijelite svoju zahvalnost prema svojoj obitelji, divnim prijateljima ili čak sebi.

Živite u trenutku: "Prestanite žaliti za prošlošću i bojati se budućnosti. Danas je sve što imate. Iskoristite to maksimalno. Neka bude vrijedno pamćenja", napisali su Garcia i Miralles.

Slijedite svoj ikigai: Otkrijte što je vaša strast i dopustite da vas to pokreće. Imati ikigai daje svrhu vašem životu i može dovesti do veće sreće.

(Index.hr) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...