KOMANDANT ORUŽANIH SNAGA UKRAJINE VALERIJ ZALUŽNI O OSLOBAĐANJU KRIMA: "Čim budem imao mogućnosti učinit ću nešto, niko me neće zaustaviti"

Napominje se da provođenje protuofanzive za oslobađanje okupiranog teritorija, poraz Rusije i minimiziranje gubitaka Ukrajine zahtijeva resurse, koji, prema Zalužnom, Ukrajini još nedostaju.

  • Evropa

  • 15. Jul. 2023  

  • 0

Valerij Zalužni, komandant Oružanih snaga Ukrajine, rekao je u intervju za Washington post da bi želio osloboditi Krim koji je okupirao Rusija, čim Ukrajina bude imala resurse.

Napominje se da bi komandant ukrajinskih oružanih snaga želio vratiti poluotok Krim, koji je Rusija nezakonito pripojila 2014. godine, iako se neki zapadni dužnosnici privatno brinu kakva bi bila reakcija ruskog predsjednika Vladimira Putina ako ukrajinski trupe ikada stigle na teritorij.

"Čim budem imao mogućnosti, učinit ću nešto. Baš me briga - niko me neće zaustaviti", rekao je Zalužni

Zalužni se žali da Ukrajina ovisi o drugim zemljama u pogledu municije.

Izjavio je da što više Ukrajina može pucati dok pritišće ruske trupe, manje će gubitke pretrpjeti, ali sada ovisi o zapadnom oružju, a odbrambene industrije čak ni partnerskih zemalja nemaju vremena opskrbiti Ukrajinu municijom.

Napominje se da provođenje protuofanzive za oslobađanje okupiranog teritorija, poraz Rusije i minimiziranje gubitaka Ukrajine zahtijeva resurse, koji, prema Zalužnom, Ukrajini još nedostaju.

Zapadni dužnosnici kažu da Ukrajina ima dovoljno resursa za uspjeh, no Zalužni je oštro kritizirao kolege koji su tvrdili da Kijevu ne trebaju F-16.

Komandant oružanih snaga rekao je da se vojska njegovih zapadnih kolega nikada ne bi borila na ovakav način.

"Jedno od pitanja koje mi postavljaju je: 'Kako to podnosiš?'. Moram živjeti s tim. Svaki dan — ubijeni. Svaki dan — osakaćeni, nestali. To je tragično", rekao je Zalužni.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...