KOMANDANT UKRAJINSKE VOJSKE: "Nisam zadovoljan radom ureda za regrutaciju"

Zalužnji je govorio na svojoj prvoj ratnoj konferenciji za novinare dan nakon što je ukrajinski parlament objavio tekst nacrta zakona koji sadrži reforme vojnog programa, uključujući snižavanje starosne dobi muškaraca koji se mogu mobilisati sa 27 na 25 godina.

  • Evropa

  • 26. Dec. 2023  

  • 0

Vrhovni komandant ukrajinskih oružanih snaga Valerij Zalužnji izjavio je danas da nije zadovoljan radom vojnih ureda koji su odgovorni za mobilizaciju trupa za nastavak ratnih napora protiv Rusije, javlja Reuters.

Zalužnji je govorio na svojoj prvoj ratnoj konferenciji za novinare dan nakon što je ukrajinski parlament objavio tekst nacrta zakona koji sadrži reforme vojnog programa, uključujući snižavanje starosne dobi muškaraca koji se mogu mobilisati sa 27 na 25 godina.

Objava zakona izazvala je kontroverzu na društvenim mrežama, što je, čini se, potaknulo generala koji se ne obraća često javnosti da se obrati medijima.

“Trenutno nisam zadovoljan radom (kancelarija za regrutovanje)”, rekao je on.

Reforme su vrlo osjetljive za umorno stanovništvo usred 22-mjesečnog rata, kojem se ne nazire kraj. Prošle sedmice, predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je vojska predložila mobilizaciju dodatnih 450.000-500.000 ljudi u vojsku.

Zalužnji je priznao tu cifru, ali je rekao novinarima u Kijevu da nikada ne bi javno otkrio toliki broj, što bi moglo obnoviti javne spekulacije o političkim nesuglasicama između njega i ukrajinskog predsjednika u doba rata.

“Ne bih javno raspravljao o ovim brojkama“, rekao je.

Zalužnji je nadgledao kontraofanzivu 2023. koja nije uspjela da povrati značajne količine terotorije koju je okupirala Rusija.

Međutim, on je i dalje izuzetno popularan među mnogim Ukrajincima nakon što je otjerao ruske snage iz glavnog grada Ukrajine početkom 2022. i osmislio dvije uspješne kontraofanzive te jeseni, koje su povratile velike količine teritorija.

“Imali smo prilično ambiciozne ciljeve u 2023. godini. Nisam bio razočaran nivoom (strane pomoći) u 2023. To, naravno, nije bio pun traženi iznos, ali nam je omogućio da vodimo pouzdane vojne operacije“, rekao je.

Tenzije između Zalužnog i Zelenskog izbile su u javnost u novembru nakon što je citirano da je general rekao da rat ide ka zastoju zbog tehnološkog stanja na bojnom polju, komentar koji je izazvao ukor iz ureda predsjednika.

Zelenski i njegovi saveznici dosljedno su prikazivali manje tmuran pogled na rat, u kojem su rekli da Ukrajina može i da će istjerati ruske snage sa svakog posljednjeg mjesta iz okupirane teritorije.
Zalužnji je rekao da su Ukrajina i njeni saveznici već identifikovali rješenja za većinu pitanja i problema koje je postavio u svojim komentarima o bojnom polju u novembru.

Kada je u pitanju regrutacija, rekao je da će podržati uvođenje elektronskih poziva u vojsku, korak koji će zamijeniti ili ojačati sadašnji model u kojem vojni oficiri dijele pozivne papire ljudima na ulici ili na kontrolnim punktovima.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...