PROBLEMI ZA ZVANIČNI KIEV: Bivši komandant ukrajinske vojske proglašen nesposobnim za vojsku

Osoba koja je aktivni general ne može raditi kao diplomata.

  • Evropa

  • 09. Mar. 2024  

  • 0

Bivši glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine, general Valerij Zalužnji, prošao je zimsku vojnomedicinsku komisiju, prije imenovanja za ambasadora u Velikoj Britaniji, gdje je proglašen nesposobnim za službu u vojsci, objavio je portal zn.ua.

Prema ovom mediju, nakon što je smijenjen sa funkcije odlukom predsjednika Volodimira Zelenskog, Zalužni je stavljen pod komandu ministra odbrane.

"Ministar odbrane Umerov nije ponudio Zalužnjiju nikakvu značajnu vojnu poziciju sa adekvatnim nivoom obuke i iskustva, kao što to ranije nije ponudio ni predsjednik Zelenski.

Pod tim uslovima, general Zalužnji je odlučio da podnese ostavku na vojnu službu kako bi imao priliku i pravo da radi nešto drugo".

Novinari objašnjavaju da je kašnjenje od nekoliko sedmica nastalo zbog činjenice da nakon usvajanja zakona sa novom listom vojnih činova nije izvršena odgovarajuća promjena regulatornog okvira, posebno u predsjedničkim ukazima.

Dakle, nije jasno ko treba da otpusti Zalužnog kao generala iz vojne službe — ministar odbrane po njegovom naređenju ili predsednik po njegovom ukazu, pošto su ranije smenjeni generali ukrajinske vojske.

Osoba koja je aktivni general ne može raditi kao diplomata.

Prema važećem zakonodavstvu, nakon dva mjeseca od kada je na raspolaganju ministru, obustavlja se isplata novčane pomoći vojnom licu, osim plaće prema vojnom činu.

Za generala Zalužnog, koji ima najviši vojni čin, to iznosi 1.762 grivne mjesečno (oko 80 KM), piše dalje portal zn.ua.

Umeđuvremenu je Zelenski odobrio kandidaturu Zalužnog za mjesto ambasadora Ukrajine u Velikoj Britaniji.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...