DENNIS GRATZ O SRAMNOM POTEZU ZVANIČNOG BEOGRADA: "Odnose sa Srbijom svesti na minumum..."

"You cannot reason with a tiger when your head is in its mouth".

  • Politika

  • 15. Jul. 2023  

  • 4

"Sve što trebamo znati o stvarnim porivima, karakteru i perspektivama odnosa političke Srbije prema Bosni i Hercegovini može se prepoznati kroz indikatore kao što je ovaj", ocijenio je Dennis Gratz iz Demokratske fronte.

Reagirajući na odluku Srbije da stipendira dvije studentice Univerziteta u Sarajevu koje su veličale Ratka Mladića i genocid u Srebrenici, poslanik Demokratske fronte u Federalnom parlamentu na društvenim je mrežama napisao:

"I ne, zaista nema smisla investirati bilo kakav politički kapital u relaksaciju bilo čega s političkim rukovodstvom komšije na istoku sve dok se - djelima! - ne uvjerimo da je politika Srbije prema BiH doživjela sustinski preokret. Da želimo jedni drugima dobro. Da zlo trebamo nazvati zlom, a u dobrom i korisnom prepoznati baš to.

Sve dok se Vučić i njegovi sateliti po Balkanu (i političari i politike koje će doći nakon ovih) na svaki mogući način (politički, kulturno, ekonomski, kroz reparacije žrtvama ili, za početak, recimo, preuzimanjem finansiranja svih troškova za održavanje i funkcioniranje memorijalnih centara širom bivše Jugoslavije, po uzoru kako to radi Vlada SR Njemačke na stratištima Holokausta po Evropi) ne odreknu četničkog fašizma, velikosrpskog nacionalizma i općenito šovinizma i etnorasističkih sentimenata, bh. političari s minimumom samopoštovanja i patriotski nastrojeni bi kontakte i saradnju sa Vladom Srbije trebali svesti na neophodni minimum.

Ili, kako to Churchill reče kad su mu 1940. njegovi prigovarali i iščuđavali se zašto izbjegava pregovarati s Hitlerom - "You cannot reason with a tiger when your head is in its mouth".

Ranije je i Svetlana Cenić oštro reagirala na odluku Vlade Srbije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...