RASTEZANJE IZBORA DVIJE KANTONALNE VLADE POSVAĐAO HRVATSKE STRANKE: Puca li HNS?

Rastezanje izbora vlada dva kantona gdje Hrvati imaju značajan (u Livanjskom kantonu hrvatske stranke imaju 2/3 mjesta) broj poslanika svjedoči o nastavku "pucanja" u međusobnim odnosima.

  • Politika

  • 16. Jul. 2023  

  • 1

Hrvatski narodni sabor nikada nije bio u povoljnijoj poziciji, mantra je koja se intenzivno plasira posebno iz Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine.

No, da li je to baš tako?

Koliko su duboke pukotine u bloku stranaka bosanskih (i hercegovačkih!) Hrvata i da li one mogu dovesti do sloma HNS-a, piše u analizi portal Politički.ba.

Iako su bezmalo sve hrvatske stranke jedinstvene kada je u pitanju njihovo "legitimno predstavljanje" (za druge taj princip ne važi!), pukotine unutar HNS-a sve su očitije.

Najjasnija manifestacija je činjenica da su jedini kantoni gdje nisu izabrane nove vlade, nakon općih izbora 2. oktobra prošle godine, oni gdje dominiraju hrvatske partije.

Hercegovačko-neretvanski kanton ima već pet godina vladu u "tehničkom mandatu".

U Livanjskom kantonu sve stoji. Čeka se "neki rasplet".

Jedni kažu da sve koči Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine jer čeka da se u Ustavni sud Bosne i Hercegovine izabere njihov Marin Vukoja.

Ako toga ne bude, budućnost koalicije sa Trojkom plus na federalnom (pa i državnom) nivou je (krajnje) upitna.

Ako Vukoja ne bude novi sudija Ustavnog suda BiH, u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, kao, pravit će se vlada sa Strankom demokratske akcije i Narodnim evropskim savezom.

Ako Vukoja bude izabran, takva koalicija, kao, nije poželjna.

alt

No, već se uvelike pregovara o novoj HDZ - SDA vlasti u HNK.

Tu, međutim, "zapinje" kod HDZ 1990. Ta stranka, navodno, nije voljna "dati ruku" (a u Skupštini HNK imaju tri poslanika) za takvu kombinaciju.

Blok HDZ BiH, SDA i NES imaju 19 ruku. Fali im jedna. I grozničavo se traži a manevarski prostor je sve uži.

Bez SDA i NES-a, blok dva HDZ-a i SDP sa NiP-om imaju 18 ruku.


Jedna ili dvije ruke mogu se tražiti ili u hrvatskom ili u bošnjačkom - bosanskohercegovačkom političkom bloku.

Osim HDZ 1990, u HNK ni Hrvatska republikanska stranka ne želi u vlast. Ne samo sa SDA. HRS neće ni sa SDP-NiP. Očito je da je procjena vrha stranke da im je još jedan mandat u opoziciji potreban kako bi se dodatno etablirali u biračkom tijelu i "otkidali" glasove od oba HDZ-a.

U Livanjskom kantonu stanje je još kompliciranije.

Odnosi HDZ BiH sa ostalim hrvatskim strankama su "na krv i nož".

I to je već stara stvar.

Nova stvar je - Hrvatski nacionalni pomak. Stranka formirana na platformi oštre borbe protiv HDZ BiH u tom kantonu teško da može preživjeti naredne izbore ako sad, "naprasno" sa HDZ BiH formira novu vladu Livanjskog kantona.

alt

Tamo je već bila dogovorena većina u kojoj ne bi bilo HDZ BiH.

A onda su se u sve umiješali stranci i na federalnom nivou stvorili blok u kojem su sve hrvatske stranke i Trojka plus banovićka PDA i zenička BHI.

Hrvatski pomak u federalnom parlamentu ima jednog poslanika. Koliko i HRS. HDZ 1990 ima tri. I ministra u Vladi F BiH.

Hrvatski pomak, koji je u Federalnom parlamentu uz 90-ku, nema (neko prominentno) mjesto u vlasti. A i čelnici HDZ 1990 sve su nervozniji jer im HDZ BiH ne da neke od ranije obećanih pozicija. A ako si u vlasti, onda trebaš i vladati. Ako si ikebana, gotov si!

Zašto bi onda ta stranka žrtvovala budućnost praveći blok s HDZ BiH u Livnu? Zbog "duple veresije"? Jer, Hrvatski pomak može bez HDZ BiH napraviti Vladu Livanjskog kantona. Ali bi mu trebala 90-ka. Kako je ranije i bilo dogovoreno. Kombinacije bez 90-ke su i komplicirane i rizične, jer ovisite od niza malih stranaka.

Rastezanje izbora vlada dva kantona gdje Hrvati imaju značajan (u Livanjskom kantonu hrvatske stranke imaju 2/3 mjesta) broj poslanika svjedoči o nastavku "pucanja" u međusobnim odnosima.

HNS će zasigurno (još neko vrijeme) biti dosta jedinstven kada je odnos prema posebno bošnjačkom bloku u pitanju.

No, monolit je pukao, piše Politički.ba.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...