UZBUNA U ČOVIĆEVIM REDOVIMA: „Dugoročna kriza vlasti ide u korist SDA i DF-a, sankcije Dodiku nisu..."

Reforma Ustavnog suda, uključujući rješavanje pitanja međunarodnih sudaca i osiguranje provođenja odluka Ustavnog suda, pitanja su koja će se morati riješiti prije ili kasnije.

  • Politika

  • 17. Jul. 2023  

  • 2

Pozivi iz Europske unije za uvođenje sankcija predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku nisu bili rijetkost u prošlosti. Međutim, gotovo poslovično to je dolazilo od manje grupe zastupnika, bivših zastupnika ili dužnosnika Unije, ali nikada od vodećih ljudi u europskim institucijama. Sve do najnovije krize oko Ustavnog suda BiH koja je natjerala vodeće ljude Europskog parlamenta da u zajedničkom saopćenju pozovu na uvođenje sankcija Miloradu Dodiku. 


Krajnje je vrijeme da Europska unija i njezine države članice konačno uvedu ciljane sankcije Miloradu Dodiku, stoji u zajedničkom saopćenju Predsjedatelja Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta Davida McAllistera, stalnog izvjestitelja za Bosnu i Hercegovinu Paula Rangela i predsjedatelja Izaslanstva Europskog Parlamenta za odnose s BiH i Kosovom Romea Frazna, tim je riječima započeo uvodni prilog u Dnevniku RTVHB, neslužbenog stranačkog glasila Čovićevog HDZ-a.

„Sankcije nikada nisu donijele ništa dobro, tako ne bi ni ovaj put. Kada gledamo konkretno na Ustavni sud BiH, mislim da su se dužnosnici iz RS-a zaletjeli u cijelu priču, jednostavno nisu dobro procjenili politički trenutak“, kazao je politolog Branimir Galić, inače blizak HDZ-a BiH.

Reforma Ustavnog suda, uključujući rješavanje pitanja međunarodnih sudaca i osiguranje provođenja odluka Ustavnog suda, pitanja su koja će se morati riješiti prije ili kasnije. 

„BiH mora preuzeti sama na sebe bitnu ulogu i riješiti taj dio vezan za strane suce u Ustavnom sudu. To je ionako bilo jedno prijelazno rješenje koje je u početku možda i bilo potrebno, a sada je na domaćim akterima da se dogovore kako i na koji način dalje“, kazao je politički analitičar Gordan Radić.

Dugoročna kriza vlasti jedino može ići u korist SDA i DF-a, koji na taj način mogu povratiti povjerenje biračkog tijela unutar bošnjačkog naroda, poručuju iz Čovićevih redova.

„Jer će onda vidjeti da su krize manje kada je SDA u vlasti. Mislim da ovo nije dobar put jer se stvaraju prividi oko krupnih političkih pitanja. Nemamo neke opipljive napretke izuzev par reformskih zakona“, kazao je Galić.

Nakon posljednjih izbora stvoreni su svi preduvjeti za nužne reforme što vlast svakako duguje svim građanima ove zemlje kako bi se napokon ostvario napredak na putu europskih integracija, zaključuju u prilogu.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...