LOVKINJA NA URAGANE UPOZORAVA: „Gledala sam Zagreb, bilo je slično uraganu treće kategorije. Vrlo impresivno…“

-Kad je narančasti alarm upaljen, to znači da dolazi oluja, nemojte baš sjediti pod drvetom ili se voziti doma, kazala je ona.

  • Regija

  • 21. Jul. 2023  21. Jul. 2023

  • 1

Koja je razlika između uragana i onoga što se dogodilo jučer? Najbolje će reći znanstvenica koja je letjela u oko uragana. Gošća RTL Direkta bila je lovkinja na uragane Željka Stone koja se javila iz Novog Meksika.

Koliko je oluja koja je jučer udarila Zagreb slična uraganu?

-Dok sam to gledala, mislila sam da je to jako slično uraganu i po jačini i po brzini vjetra.

Vjetrovi su bili brzine i do 180 km/h, to bi bio uragan treće kategorije ili?

-To je uragan 3. kategorije. Znači, vrlo impresivno.

Je li moguće da se u Hrvatskoj dogodi uragan ili tornado?

-Tornado da, uragan ne. On treba imati ocean s tom energijom. Kod nas se može dogoditi "medicane". On se može formirati iznad Mediteranskog mora i to bi bila mediteranska tropska oluja ili uragan. Prije par godina to se dogodilo kod Grčke.

Kolega Branko Grisogono lijepo je objasnio što se jučer dogodilo - bio je to mezoskalni konvektivni sustav koji se brzo premještao i u jednom dijelu razvio se u superseriju. To su superkumulonimbus - oblak koji se razvija vertikalno po cijeloj troposferi i do 13 kilometara.

Ima jake uzlazne struje, kad postaje superćelija, ulazna struja se počne rotirati radi smicanja vjetra iz okoline koji je jučer bio vrlo impresivan - pogledala sam Zagreb u podne par sati prije oluje. Kad se tako poklopi velika raspoloživa potencijalna energija radi velikih vrućina, plus takvo smicanje vjetra i mezoskalni konvektivni sustav koji protutnji, tada se dogodi oluja ovako velike jačine, vjetra i uz puno oborina. Na veliku sreću kratkog je trajanja.

Po čemu se superćelijske oluja razlikuje od druge ljetne oluje?

-Ni po čemu i u osnovi fizike sve počinje jednako - vertikalno je to dizanje zraka. A ovisno o uvjetima okoliša, ona će se razviti jače ili manje.
Normalna ljetna oluja s pljuskovima i nešto tuče zapravo je slična stvar, samo se superćelija razvila jače.

DHMZ kaže da je ovo bila jedna od najjačih oluja i vjetrova izmjerenih u Zagrebu. Događa li se ovo jednom u 100 godina ili je to nešto na što se trebamo navikavati?

-Dobro je pitanje i, nažalost, struka na to nema odgovor. Nemamo dovoljno mjerenja. Možda ćemo na to moći odgovoriti za nekoliko desetljeća.

Ovakvih oluja ima i po Europi, puno i po Americi. Je li to za Zagreb nešto to će se dogoditi jednom u 100 godina, teško je reći. Postoje dokazi o zatopljenju i klimatskim promjenama, a i znanost potvrđuje što se događa kad nam je toplije - da će oluje biti intenzivnije. Za uigrane znamo da ih neće biti više, ali da će biti intenzivniji te da će se sporije premještati. To znači da ćemo imati više oborina i štete.

Za naše područje - ovako nešto neće se dogoditi sutra ili prekosutra, atmosfera se primiri. Ali svakako je nešto što možemo očekivati, kao i tornada koja prate superoluje, superćelije.

U Hrvatskoj je danas glavno drugo pitanje, zašto nas nisu upozorili? Kako u SAD-u izgleda upozoravanje na uragan ili tornado? Koliko ranije se ljude upozorava i što se ljudima kaže?

-Prvo da odgovorim o razlici između uragana i superćelije - uragan se puno sporije razvija i puno sporije dolazi prema području koje se moraju evakuirati. Uragani se istražuju desetljećima s nakanom da se ljude evakuira i kaže im se što trebaju napraviti i, nažalost, još uvijek neki ne slučaju.

Tornado i ovakva oluja kao u Zagrebu vrlo se brzo razviju, jako ih je teško prognozirati. Konvekcija je fizikalni proces koji mi najmanje razumijemo i najmanje ga znamo prognozirati.

Najbolje što se može gledati, a to je radio DHMZ, je gledati kakva je atmosfera, kakva je nestabilnost i gledati radar i kamo to dolazi.

Vaš posao je istraživanje uragana kako bi upozorili ljude na opasnosti, koliko se ovakva oluja može predvidjeti?

-Za područje Hrvatske hoće li doći u Zagreb ili negdje drugdje, jako je teško znati dan ranije. Kad istražujemo uragane, znamo kad lupi u kopno, da će vjerojatno doći do tornada, bit će uragan praćen olujama kakvu smo vidjeli u Zagrebu.

Ali ona se jučer stvorila konvekcijom, stvori se niotkuda i jako je teško to predvidjeti. Voljela bih da ljudi prepoznati da se znanost trudi i da je ovo jako teško prognozirati. Kad je narančasti alarm upaljen, to znači da dolazi oluja, nemojte baš sjediti pod drvetom ili se voziti doma, kazala je ona.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...