IZNENADNI ZAOKRET: Prvi put u jednom mjesecu ovi automobili su najprodavaniji u Europi…

Među kupcima su najpopularnija ova vozila.

  • Auto

  • 22. Jul. 2023  

  • 0

Trendovi se mijenjaju, uz državne subvencije namijenjene kupovini električnih automobila te sniženja cijena Teslinih modela, došlo je do velike promjene na tržištu Europske unije.

Prema izvještaju Udruge europskih proizvođača automobila (ACEA), nove registracije u EU porasle su za 17,8 posto u junu 2023. godine u odnosu na juni prethodne godine, na ukupno milion vozila novoregistriranih vozila u prošlom mjesecu.

Tržišni udjel električnih vozila porastao je s 10,7 na 15,1 posto – i time prvi put premašio udjel novoregistriranih dizelskih automobila (13,4 posto). Među kupcima su ipak popularnija hibridna vozila s udjelom od 24,3 posto te benzinski motori koji su osigurali prvo mjesto s 36,3 posto. Plug-in hibridi imali su tržišni udjel od 7,9 posto.

U prvih šest mjeseci ove godine najprodavaniji automobil u Euripskoj uniji je Tesla Model Y.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...