NAORUŽAVANJE U REGIONU: Kako su Albanci na Kosovu doskočili srbijanskoj vojnoj mašineriji

Vojska Srbije na raspolaganju ima više od 250 tenkova.

  • Regija

  • 22. Jul. 2023  

  • 3

S obzirom na to da Srbija posjeduje više od 250 tenkova, Kosovo se odlučilo na efikasnu strategiju pariranja.

Trenutno u svom sastavu Kosovske snage sigurnosti imaju prestižne turske borbene bespilotne letjelice Bayraktar TB-2 kao i izviđačke RQ-7 Shadow iz Sjedinjenih Američkih Država.

Dodatno, tu je i RQ-11 mali izviđački dron koji je integriran na FGM-148 Javelin kojim raspolažu Kosovske snage sigurnosti.

Uz ovaj arsenal, kosovske oružane snage posjeduju i BGM-71 TOW i njegovu tursku inačica OMTAS, prenosi Politicki.ba.

Od protuoklopnih raketa izdvaja se i NLAW.

No, pravi vrhunac tehničko-tehnoloških dometa jeste lebdeća (vođena) municija tipa ALPAGU.

Od svih zemalja jugoistočne Evrope, Republika Kosovo ima najširi spektar protivoklopnih raketa i sistema nadzora, izviđanja i zahvata ciljeva.

Takav arsenal uopće nije slučajno stvoren. Očito je da se temelji na odgovaranju na moguće vojne izazove Srbije. Vojna doktrina te države u mnogome se oslanja na veliki broj oklopnih oruđa koje Vojska Srbije ima na raspolaganju.

Osim više od 250 tenkova, posjeduju i najmanje 400 oklopnih oruđa.

Kosovska strana, stoga, nedostatak oklopa nadomješta najsavremenijim protivoklopnim sredstvima.

Očito je da su vojni stratezi u Prištini procijenili da im je oslanjanje na ovakva oružja višestruko dobro. Osim što ne bi trošili velike količine novca na kupovinu tenkova, jačanje arsenala protivoklonih sredstava dobro je i zbog terena Kosova, te mogućnosti dugotrajnog pružanja otpora.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...