TURISTI U ŠOKU: Neobičan gost u turističkom naselju zaprepastio sve, pogledajte snimke nadzorne kamere…

Sve bi bilo drukčije kada bi se bacalo manje hrane.

  • Hronika

  • 24. Jul. 2023  

  • 1

U Nacionalnom parku Plitvička jezera na 300 kvadratnih kilometara uvijek obitava oko 25 medvjeda. Jedan od njih je promijenio svoje prehrambene navike te zadnjih mjesec dana stalni je gost turističkog naselja Rudanovac. Iznajmljivači su nemoćni pred ovom zvijeri koja se za sada zadovoljava uništavanjem komunalnih kanti, ali i strašenjem kako domaćeg stanovništva tako i njihovih gostiju.

Zalaskom sunca evo medvjeda na gozbi.

- Zanimljivo ga je vidjeti, ali malo je situacija i opasna jer ipak se radi o divljoj životinji, kaže za HRT Marinko Nikolić

- Dolazi uvijek da pregleda što ima za hranu, pokupi šta ima i ode. Ne dira nas previše, dodaje Srđan Boromisa.

Ali vidjeti medvjeda na dva metra od sebe nije ugodno, pogotovo turistima.

- Gosti su imali dosta neugodno iskustvo. Kupali su se u jacuzziju sa malim djetetom i čuli su nekakvo šuškanje, okrenuli su se i vidjeli medvjeda na ogradi, ispričala je Ivana Majstorović. 

Goste je potrebno upozoriti na medvjedov noćni pohod, jer on se ne plaši, ne bježi, socijalizirao se.

Sve bi bilo drukčije kada bi se bacalo manje hrane. Interventni tim za smeđeg medvjeda dao je upute kako treba reagirati.

- Do sada ga se tjeralo i sljedeća faza u kojoj smo trenutačno je tjeranje sa gumenim metcima, znači izazvati mu nekakvu bol, kaže Kazimir Miculini, stručni voditelj NP-a Plitvička Jezera.

Ako to ne uspije, slijedi uspavljivanje i premještanje na novu udaljenu lokaciju gdje će ga se pustiti u prirodu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...