U KINI SE URUŠIO KROV ŠKOLSKE DVORANE: Zbog nepravilne gradnje život izgubilo 11 ljudi

Vlasti su objavile da je nezakonito postavljanje građevinskog materijala na krovu moglo uzrokovati urušavanje, izvijestila je Xinhua.

  • Hronika

  • 24. Jul. 2023  

  • 0

U kineskom gradu Qiqiharu urušio se betonski krov školske sportske dvorane i smrtno je stradalo 11 osoba, izvijestili su u ponedjeljak državni mediji, a vjeruje se da su žrtve mlade odbojkašice, prenosi Hina.

Vlasti su objavile da je nezakonito postavljanje građevinskog materijala na krovu moglo uzrokovati urušavanje, izvijestila je Xinhua.

Pod ruševinama je bilo zarobljeno 15 osoba, a državni mediji su u 10 sati ujutro po lokalnom vremenu izvijestili da su spasioci izvukli posljednju osobu, učenicu koja nije pokazivala znakove života.

Urušavanje krova u sportskoj dvorani u okrugu Longsha u gradu Qiqiharu u sjeveroistočnoj kineskoj pokrajini Heilongjiang, prijavljeno je oko 15 sati po lokalnom vremenu u nedjelju, objavili su vatrogasci, piše Xinhua.

Ženska odbojkaška ekipa tada je trenirala u dvorani, rekao je muškarac za China Youth Daily dok je u lokalnoj bolnici napeto iščekivao novosti o 16-godišnjoj kćeri.

Učenice su se “baš vratile u školu prije nekoliko dana nakon natjecanja izvan grada”, rekao je svjedok za državni radio.

Nije poznato ima li među žrtvama odraslih osoba, ali je državni radio u nedjelju izvijestio da je trener ekipe zatrpan ispod ruševina.

U školi je bilo 19 ljudi kada se nesreća dogodila, a četvero ih je uspjelo pobjeći, rekle su vlasti.

U viralnom videu na društvenim mrežama, ljutit i ožalošćen otac rekao je da je vlada poslala policiju da motri na roditelje, ali nije poslala nikoga da ih obavijesti o njihovoj djeci.

“Rekli su mi da moje kćeri više nema, ali nismo uspjeli vidjeti dijete. Lica djece bila su prekrivena blatom i krvlju kad su poslana u bolnicu. Molio sam, molim vas, dopustite mi da identificiram dijete. Što ako to nije bilo moje dijete?” rekao je muškarac.

Obilna kiša pogodila je regiju i nekoliko dijelova Kine ovog vikenda i uzrokovala poplave i štetu u nekim područjima.

Početna istraga otkrila je da su građevinski radnici nezakonito postavili perlit, mineral koji može apsorbirati vodu, na krov sportske dvorane, izvijestila je Xinhua.

Pod dugotrajnim kišama, perlit je upio vodu i dobio na težini, što je rezultiralo urušavanjem krova, objavili su državni mediji.

The Beijing News, list u vlasništvu Komunističke partije Kine, kritizirao je nedostatak nadzora izgradnje.

“Samo istinskim poštivanjem građevinskih normi, poštivanjem sigurnosti te jačanjem nadzora i upravljanja procesom gradnje možemo izbjeći ponavljanje pogreške“, objavio je list u uvodniku.

Istraga se nastavlja, a pojedinci zaduženi za građevinsku tvrtku su u policijskom pritvoru, objavila je Xinhua.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...