ODVJETNIK ASIM CRNALIĆ: „Nije tako davno bilo da se gospodin Dodik, kritizirajući rad suda, čudio što je…“

„Nije sasvim jasno kad međunarodna zajednica postavlja uvjete o osnivanju sudova u BiH – na što ona misli, poručio je Crnalić.

  • Društvo

  • 26. Jul. 2023  

  • 0

Nacrt zakona o sudovima, umjesto na dnevnom redu, na dodatnom je usaglašavanju. U čemu je suštinski problem? Šta je tačka sporenja? Ko preuzima čiju nadležnost i na kojem prostoru? Za Dnevnik 3 FTV-a je govorio advokat Asim Crnalić.

Prema Crnaliću, kad je u pitanju organizacija pravosuđa u BiH, bez obzira na, kako je naveo, naš nakaradan ustavni sistem, trebala bi biti kao što je u svakoj civilizovanoj zemlji.

„Postoje redovni sudovi – koji imaju svoju nadležnost, postoji žalbeni sudovi i postoje vrhovni sudovi. Ponekad su vrhovni sudovi i žalbeni. BiH bi trebala imati općinske/osnovne sudove, kantonalne/okružne i vrhovne entitetske sudove. A onda bi na vrhu te piramide - da bi se ujednačila praksa sudova, da bi svako imao pravo na na to da pod istim uvjetima bude u sudskim postupcima – treba biti vrhovni sud“, kazao je Crnalić.

Crnalić je još istakao kako je to normalna organizacija u jednoj državi, ali i da smo mi daleko od toga jer su politička sporenja takve vrste da je nemoguće to realizovati.

„Nije sasvim jasno kad međunarodna zajednica postavlja uvjete o osnivanju sudova u BiH – na što ona misli. Ja podrazumijevam da se misli na to da se zaokruži pravosudna piramida na način kako je to u zemljama koje su naši sponzori“, zaključio je Crnalić.

U nastavku pogledajte šta je Crnalić kazao o Dodiku i odnosu prema Sudu BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...