KOŠARAC OČAJAN ZBOG SASTANKA SA SATTLEROM: „Više zeleni nego crveni Denis Bećirović ponovo moljaka za intervencije…“

-Mantra mu je uvijek ista - glavni krivac je Milorad Dodik, poručio je Košarac.

  • Vijesti

  • 28. Jul. 2023  

  • 5

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac poručio je da je član Predsjedništva BiH Denis Bećirović šampion populizma, mahalskih priča i neargumentovanih optužbi, te da jedino što radi jeste ogovaranje predsjednika RS-a Milorada Dodika.

-Više zeleni nego crveni Denis Bećirović ponovo moljaka za intervencije međunarodne zajednice.

Mantra mu je uvijek ista - glavni krivac je Milorad Dodik, udar na ustavni poredak i Dejton, suverenitet BiH, bla bla bla... I tako već mjesecima ponavlja kao pokvarena ploča.

Šampion populizma, mahalskih priča i neargumentovanih optužbi! Danas je opet imao dnevnu dozu mantranja i trač partije sa šefom Delegacije EU. Tema je naravno Milorad Dodik, jer osim ogovaranja predsjednika Republike Srpke, Denis Bećirović doslovno ništa drugo ne radi.

Neugodno je čak i njegovim političkim saradnicima, koji se nerijetko izvinjavaju zbog njegovih nesuvislih priča i aktivnosti.

Od Denisa ništa novo, poručio je Košarac, reagirajući se na sastanak Bećirovića i šefa Delegacije EU u BiH Јohanna Sattlera.

Podsjetimo, Bećirović je ambasadoru Sattleru ukazao na antiustavna i antidejtonska djelovanja organa vlasti bh. entiteta RS i rekao da je potrebno i da nadležne međunarodne institucije hitno preduzmu neophodne korake kako bi se zaštitio ustavni poredak u Bosni i Hercegovini. Tom prilikom, on je ambasadoru Sattleru uručio i Bijelu knjigu antidejtonskih akata organa vlasti bh. entiteta RS, te je pozvao Evropsku uniju da preduzme konkretne korake s ciljem očuvanja mira i sigurnosti u Bosni i Hercegovini, uključujući i povećanje broja vojnika EUFOR-a u Bosni i Hercegovini. 

"Domaći i međunarodni predstavnici ne smiju zažmiriti pred činjenicom da još traje nezapamćen udar na ustavni poredak Bosne i Hercegovine i temeljne odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma. Bez povratka u okvire ustavnosti i zakonitosti nemoguće je ozbiljno rješavati bilo koje pitanje u našoj državi. To mora biti prioritet broj jedan i za međunarodne i domaće zvaničnike. Evropska unija je jedan od svjedoka Dejtonskog mirovnog sporazuma i ima međunarodnu obavezu da sačuva mir i sigurnost u Bosni i Hercegovini i regiji", rekao je Bećirović.

Bećirović je iskazao punu opredijeljenost za ubrzanje i evropskog puta Bosne i Hercegovine, naglašavajući da je i sam pokrenuo niz aktivnosti s ciljem dinamiziranja tog puta.

"Ipak, u ovom momentu, svi domaći i međunarodni zvaničnici moraju se fokusirati na odbranu ustavnog poretka države kao temeljnog preduslova za očuvanje mira i stabilnosti. Bosna i Hercegovina je na velikoj prekretnici. Međunarodna zajednica ne smije dozvoliti da Dodik kupovinom vremena i taktičkim potezima skretanja pažnje sa udara na ustavni poredak uruši instituciju OHR-a i Ustavnog suda BiH, jer bi to bio uvod u stanje anarhije s nesagledivim posljedicama", podvukao je.

Tokom razgovora ambasador Sattler je rekao da Bosna i Hercegovina treba ubrzati proces evropskih integracija. On je istakao da treba prestati sa politikom koja destabilizira prilike u Bosni i Hercegovini i posvetiti se rješavanju životnih pitanja građana Bosne i Hercegovine. Evropska unija je, kazao je, prijatelj koji pruža ruku i političari u Bosni i Hercegovini je trebaju prihvatiti.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...