MINISTAR BUNOZA SE SASTAO SA SATTLEROM: Usvojiti zakone bitne za napredak ka EU, idućih desetak dana ključno

Na današnjem sastanku je razgovarano i o Zakonu o sudovima u BiH i o Zakonu o sukobu interesa, a ta dva zakona, o kojima se duže govori, trebala bi se naći na dnevnom redu iduće sjednice Vijeća ministara BiH.

  • Vijesti

  • 14. Avg. 2023  

  • 4

Ministar pravde Bosne i Hercegovine Davor Bunoza održao je radni sastanak sa Johannom Sattlerom, šefom Delegacije Evropske unije i specijalnim predstavnikom Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Kako je saopćeno iz Ministarstva pravde BiH, na sastanku je razgovarano o Zakonu o slobodi pristupa informacijama i o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH, kao i potrebi da se kroz amandmane u parlamentarnoj proceduri unaprijede predloženi zakoni kako bi se osiguralo da zakonski okvir bude u skladu s relevantnim međunarodnim standardima.

Podsjetimo da su predstavnici međunarodne zajednice, među njima i Sattler, uputili oštre kritike na izmjene Zakona o VSTV-u koje je pripremilo Ministarstvo pravde, usvojilo Vijeće ministara BiH i uputilo u parlamentarnu proceduru. Sada je potrebna "popravka" kroz amandmane.

Na današnjem sastanku je razgovarano i o Zakonu o sudovima u BiH i o Zakonu o sukobu interesa, a ta dva zakona, o kojima se duže govori, trebala bi se naći na dnevnom redu iduće sjednice Vijeća ministara BiH.

Bunoza je, kako je saopćeno, upoznao Sattlera da je u intenzivnoj komunikaciji s ministrima pravde s entitetskog nivoa kako bi sva četiri zakona međusobno usaglasili, te je ustvrdio da je "otvoren za sve konstruktivne prijedloge i prihvatanje svih realno provedivih rješenja". 

"Moj cilj je da otklonimo sve nedoumice i dogovorimo zakonska rješenja usklađena s evropskom pravnom stečevinom", rekao je Bunoza.

Sattler je kazao da misli da je "idućih deset do petnaest dana ključno vrijeme za vašu zemlju, da ovi zakoni, usklađeni s pravnom stečevinom EU-a, budu usvojeni i da BiH s njihovom provedbom istinski bude na evropskom putu.

Sattler je također naglasio važnost dorade ovih zakona kako bi se dobila pozitivna ocjena Evropske komisije.

Tema razgovora bila je i preuzimanje Haške krivične evidencije na osnovu Memoranduma o saradnji između Ministarstva pravde BiH i Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu, koji bi uskoro trebao biti potpisan.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...