KUPOVINA "BAJRAKTARA" JE SAMO POČETAK: Kosovo će nastaviti modernizirati vojsku oružjem iz Turske

Mehaj je kupovinu dronova Bayraktar opisao kao jedno od najvećih ulaganja u vojsku posljednjih godina. Naglasio je kako su međudržavne nabavke iz Turske bile produktivnije, brže i sigurnije.

  • Regija

  • 28. Jul. 2023  28. Jul. 2023

  • 4

Turske bespilotne letjelice Bayraktar TB-2, koje su se proslavile nakon što ih je Ukrajina koristila u ratovanju, sada su dio vojnog arsenala Kosovskih sigurnosnih snaga. Kupovinu ovih bespilotnih letjelica potvrdio je premijer Albin Kurti na svom Facebook profilu prije otprilike dvije sedmice.

Kurti nije otkrio tačan broj dronova koje je Kosovo nabavilo, ali je spomenuo da ih je vlada kupila od Turske. Nabavka vojne opreme iz Turske nastavit će se i u budućnosti.

Signal za to došao je od ministra odbrane Armenda Mehaja, nakon sastanaka u Turskoj s predsjednikom turske odbrambene industrije Halukom Görgünom i izvršnim direktorom Baykara Halukom Bayraktarom.

Mehaj je kupovinu dronova Bayraktar opisao kao jedno od najvećih ulaganja u vojsku posljednjih godina. Naglasio je kako su međudržavne nabavke iz Turske bile produktivnije, brže i sigurnije, piše albanski Euronews

Što se tiče ulaganja u vojni arsenal, iz MORH-a također potvrđuju da nastavljaju koordinaciju sa strateškim partnerima i prate NATO standarde.

Turski ambasador na Kosovu Sabri Tunç Angılı potvrdio je da je dolazak bespilotnih letjelica Bayraktar TB-2 na Kosovo rezultat bilateralnog sporazuma, a ne donacije.

Turski diplomata je naveo da je Turska strateški partner Kosova, te da sarađuju ne samo u sektoru odbrane, već i u ekonomiji.

Prethodno je interes Kosova za kupovinu poznatih turskih dronova otkrio ministar regionalnog razvoja Fikrim Damka u intervjuu u decembru prošle godine. Spomenuo je da zemlja razmatra nabavku bespilotnih letjelica Bayraktar te da će proces kupovine biti dugoročan, naglasivši da će svaka kupovina oružja biti isključivo u odbrambene svrhe.

Predsjednica Vjosa Osmani posjetila je kompaniju Baykar u Turskoj u februaru 2022., no vijest o potencijalnoj kupovini drona nije spomenuta u izjavi o njenoj posjeti.

Dron Bayraktar TB2, koji je razvio Selçuk Bayraktar, u funkciji je od 2014. godine i često ga se uspoređuje s Elonom Muskom u smislu njegovog inovativnog dizajna i prisutnosti na društvenim mrežama. Bayraktar, šef tehnologije u Baykar Defenceu, oženio je kćer turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana 2016. godine.

Dron Bayraktar TB2 može ostati u zraku do 27 sati zahvaljujući jednostavnom helikopterskom motoru i može letjeti do 150 kilometara od svoje baze. Opremljen je s četiri "pametne mikro municije" projektila, sposobnih za precizno uništavanje oklopnih vozila s udaljenosti od nekoliko kilometara.

Ovu vrstu drona TB2 koriste oružane snage nekoliko zemalja, a poslan je u Ukrajinu kao podrška naporima Kijeva u suprotstavljanju ruskoj invaziji.

Iako tačna cijena Bayraktara TB2 nije objavljena, ranije ove godine organizirano je prikupljanje sredstava za kupovinu takvih dronova za Ukrajinu, a organizatori su sugerirali da bi 5 miliona eura bilo dovoljno za nabavu jednog drona, piše albanski Euronews

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...