MIRSAD HADŽIKADIĆ O IDENTITETU: "Jedna porodica - prezime bosansko"

"Ovi 'homogeni' političari sprovode velikosrpsku i velikohrvatsku politiku. Pritisli su sada jer vide da im se ukazala prilika", kaže Hadžikadić

  • Politika

  • 29. Jul. 2023  

  • 6

Osnivač i aktuelni predsjednik Platforme za progres Mirsad Hadžikadić oglasio se na svom Facebook profilu, reagujući na sve žešće napade na identitet države Bosne i Hercegovine.

Njegovu objavu prenosimo u cjelosti:

"Bosna i Hercegovina ne može biti homogena. Niti može biti "sastavljena" od homogenih dijelova. To nije u njenom biću niti u njenoj sudbini. Ako bude homogena, nestat će. Ako bude "šarena", prosperirat će, kad - tad. Jer bolji ljudi će doći na vlast kad ovi što uzimaju za sebe pomisle da se više nema šta uzeti.

Ovi "homogeni" političari sprovode velikosrpsku i velikohrvatsku politiku. Pritisli su sada jer vide da im se ukazala prilika - i zbog pogodnih unutrašnjih partnera i zbog međunarodne politike oslobođene od morala i pravde.

Bošnjački političari već godinama idu na ruku ovim ambicijama podjele Bosne i Hercegovine, što iz uvjerenja, što iz nesposobnosti, što iz sitnih interesa. Bošnjačka je strana najviše podijeljena. Dezorijentisana. Kratkoročna. Bez cilja i ideologije.

A vremena su kokuzna, što je neko davno već rekao. Bremenita opasnošću. Definisana vukovima, kriminalcima, egoistima, megalomanima.

Sudbina Bosne i Hercegovine je definisana njenom raznolikošću, širinom duše, vjerama i nevjerama, blagošću srca u miru i žestinom duha kada je ugrožen. Kao što američki moto kaže: “e pluribus unum” (od mnogih, jedan/jedna/jedno), Bosna i Hercegovina će uvijek biti ono što jeste: kuća otvorena svima, bez obzira na to ko smo i šta smo sve dok je kuća ta koja nas definiše i koju zajednički gradimo da bi svima bila udobnija.

Svaka zajednica, da bi bila uspješna, mora imati zajednički imenitelj i pravila ponašanja. U Bosni i Hercegovini nije tako. Neke snage već stoljećima žele da je pretvore u tri zajednice, jer znaju da je to početak kraja. Takav su joj i ustav dali, pravila ponašanja koja grade tri zajednice umjesto jedne. Time su je osudili na smrt. Laganu, tešku, bolnu smrt.

Ali ima lijeka i on sa nalazi u samoj fabrici ćilima koji se zove Bosna i Hercegovina. Bez obzira na to šta dušmani kažu, ona je uvijek poštovala svoje ljude i dozvoljavala im da budu svoji na svome.

Ali je uvijek imala, a mora i danas da ima, zajednički imenitelj. To je naziv države i nacija koja živi u njoj. Mnogi narodi i vjere su članovi te porodice, ali jedno je prezime.

Bosansko.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...