OVAJ PUT, RERNU NE TREBATE PALITI: Paša lokum ili sultanova sarma, brzi recept za super lagan i kremast desert

Vrijeme je da razmazite nepce i razveselite ukućane i prijatelje ovim slatkim zalogajima

  • Gastro

  • 01. Avg. 2023  01. Avg. 2023

  • 0

Ako volite kremaste slastice, ovaj kolač će biti vaš novi favorit.

Recept za sultanovu sarmu dolazi iz turske kuhinje.

Sama priprema ne oduzima puno vremena, a obradovat će vas i činjenica da se ovaj kolač ne peče.

Nakon dugog dana, vrijeme je da razmazite nepce i razveselite ukućane i prijatelje ovim slatkim zalogajima. 

Sastojci: 

100 g kokosa

1 l mlijeka

120 g šećera

60 g oštrog brašna

60 g gustina

2 kašike kakaa

100 g čokolade za kuhanje

100 g margarina

200 ml slatke pavlake

Priprema: 

1. U pleh dimenzija 40 cm×34 cm pospite ravnomjerno kokos. U 200 ml mlijeka dodajte brašno, gustin, kakao i promiješajte tako da ne bude grudvica, a ostatak mlijeka sa šećerom zagrijte u posudi da provrije, prenosi Faktor.

2. Postepeno dodajite smjesu s brašnom i kakaom u provrelo mlijeko i sve vrijeme miješajte.

3. Kuhajte nekoliko minuta na blagoj vatri dok se ne zgusne.

4. Dodajte izlomljenu čokoladu i isjeckan margarin te miješajte dok se sve ne rastopi i poveže u glatku kremu.

5. Kremu nanesite ravnomjerno po plehu posutom kokosom i pažljivo, da vam se krema ne pomiješa s kokosom. 

6. Stavite pleh s kremom u frižider da se dobro ohladi najmanje tri sata.

7. Provjerite prstom, ako vam puding bude djelovao stegnuto, spreman je za premazivanje slatkom pavlakom. 

8. Prije toga, umutite slatku pavlaku u šlag i špatulom nanesite preko cijele površine kreme.

9. Uzmite tanak oštar nož i presijecite kolač prvo na pola po dužoj strani pleha.

10. Potom sijecite trake po kraćoj strani pleha na željenu širinu.

11. Uz pomoć špatule pažljivo odvajajte traku po traku i zarolajte u rolnicu.

12. Lokume posložite na tacnu i stavite u frižider.  

Prijatno!:) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...