BIVŠI PREDSJEDNIK CRNE GORE, MILO ĐUKANOVIĆ: "Velikosrpska politika Beograda produžena je ruka ruskih imperijalnih interesa na Balkanu"

"Srpska pravoslavna crkva je najmoćniji instrument prekograničnog djelovanja velikosprske ideologije."

  • Regija

  • 05. Avg. 2023  

  • 1

od onog što je najvažnije za državu, u društvu ne bih uradio ništa drugačije, poručio je bivši predsjednik Crne Gore Milo Đukanović u intervjuu za slovenačku televiziju 365.

„Kada pogledate iskustvo koji imamo posljednje tri godine, kada pogledate to posrtanje Crne Gore nakon promjenjene vlasti sredinom 2020. godine, možete izvesti zaključak da smo išli i brže od realnog. Da smo ostvarili i više od mogućeg“, rekao je Đukanović u intervjuu.

Osvrnuo se i na prigovore o tome kako je Crne Gora bila zarobljena država u vrijeme prethodne vlasti.

„Hajde da malo izokrenemo tu tezu. Ta Crna Gora koja je bila zarobljena je voljom NATO-a primljena u NATO. Voljom EU dovedena do vrata EU. Ta Crna Gora. A onda je došlo do oslobođenja prije tri godine. I sada ta oslobođenja Crna Gora je rak rana Zapadnog Balkana. Je li vam to djeluje logično? Da li vam to djeluje suvislo? Ne, djeluje glupo. I glupo je. Ali nemojmo da pomislimo da politička glupost stanuje samo na Zapadnom Balkanu. Politička glupost, nažalost, stanuje mnogo šire od Zapadnog Balkana“, rekao je Đukanović.

Ono što je, kaže on, izgledalo da je sahranjeno nakon mirovnog sporazuma potpisanog u Dejtonu 1995, pokazuje se da nije sahranjeno.

„Ono je poraženo ali ostaje u uvjerenju da treba da pokušaju da ostvare svoje ciljeve u nekom novom vremenu. I oni to sada pokušavaju. Zašto misle da je ovo dobro vrijeme, upravo zbog Rusije. Rusija se uvijek poigrava sa anti-evropskim politikama svuda u Evropi. Na Zapadnom Balakanu se, logično, poigrava sa nacionalizmima“, naveo je Đukanvoić.

Tako da danas, dodaje on, već tri godine na vlasti u Crnoj Gori nije proevropska politika.

„Nije proevropska politika ako vam neko kaže da je proevropski političar, a povlači svaki potez koji je anti-evropski. Služi interesima politike Beograda, tj. služi velikosprskim interesima u Crnoj Gori. A naravno da je velikosrpska politika Beograda produžena ruka ruskih imperijalnih interesa u ovom dijelu Evrope i u Evropi u cjelini“, ističe Đuakanović.

Balkanske nacionalizme opisao je kao osvajačke, fašisoidne i zlikovačke.

„Sve ono što je bio instrumetarij Miloševića 90-ih godina, danas je sve sabrano na jednom mjestu. Srpska pravoslavna crkva je najmoćniji instrument prekograničnog djelovanja velikosprske ideologije. Njima Crna Gora djeluje kao najprivlačnija kompenzacija za sve gubitke koji su sebi nanijeli pogrešnom politikom ranih 90-ih godina. I uvijek upozoravam, svako ko iz bilo kojeg razloga pravi kalkulacije sa balkanskim nacionalizmima taj ne pomaže Balkanu i gura ga u novi rat“, podvukao je Đuaknović.

Dešavanja u Crnoj Gori tokom 2020. godine okarakterisao je kao snažan udar velikosrpskog nacionalizma.

„Beograd je promjenu vlasti u Crnoj Gori 30. avgusta 2020. godine, razumio kao otvorena vrata za novu aneksiju. Prorežimski mediji u Beogradu sa nacionalnom frekvencijom vodili tzv. izborne bitke u Crnoj Gori za određene gradove. Oni su se ponašali ovdje već kao domaći“, rekao je Đukanović.

Smatra da je prije tri godine Crna Gora željela da vidi nešto novo ali da poslije trogodišnjeg iskustva shvata da sve novo, ne mora da bude bolje.

„Nego da može da bude mnogo gore. Sada se zaista postavlja pitanje kojom brzinom će crnogorsko društvo uspjeti da se izbori sa svojom greškom tokom posljednje tri godine i da stvori uslovi da se, kroz demokratski proces, dođe do nacionlano odgovorne i kompetentne vlade koja će nastaviti da ovu zemlju ka Evropi“, zaključio je Đukanović, prenosi Pobjeda. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...