PREMIJER SLOVENIJE NAKON SASTANKA VIJEĆA ZA NACIONALNU SIGURNOST: "Ovo je najgora prirodna katastrofa u historiji Slovenije"

Nevrijeme i rekordne oborine koje su u petak pogodile Sloveniju odnijele su najmanje tri života.

  • Regija

  • 05. Avg. 2023  

  • 0

Premijer Slovenije Robert Golob je rekao da je nevrijeme koje je dan ranije pogodilo zemlju, najgora prirodna katastrofa u historiji Slovenije, zahvatilo dvije trećine države te da će šteta vjerovatno premašiti 500 milona eura, prenosi STA.

Napori da se život vrati u normalu bit će veliki, rekao je Golob nakon sastanka Vijeća za nacionalnu sigurnost. Većinom su oštećena cestovna i energetska infrastruktura i stambene zgrade, piše slovenska agencija.

Črna na Koroškem, mjesto na sjeveru zemlje, i dalje je odsječena od svijeta te joj ponestaje pitke vode i hrane, zbog čega će ključne potrepštine biti poslane zračnim putem. 

Slovenski premijer rekao je kako proglašenje vanrednog stanja zasad nije potrebno jer, tvrdi, Slovenija ima jedan od boljih sistema zaštite u Europi, a funkcionira i sistem civilne zaštite. Dodao je kako je Sloveniji ponuđena i pomoć međunarodne zajednice, na čemu je zahvalio. 

Kazao je kako su na sastanku vijeća političari svih opcija bili ujedinjeni u želji za pomoć građanima. 

„Želim da to političko jedinstvo potraje što je duže moguće”, rekao je. 

Nevrijeme i rekordne oborine koje su u petak pogodile Sloveniju odnijele su najmanje tri života. Poplavljena su naselja, nastala su klizišta, prometnice su zatvorene te je došlo do velike štete infrastrukture.  Iako se količina padavina u Sloveniji polako smanjuje, brojne ceste i dalje su zatvorene. Iz slovenskog prometno-informativnog centra upozorili su da se situacija neprestano mijenja i voda poplavljuje nova područja. 

Počele su se smirivati i hidrološke prilike s izuzetkom donjeg toka rijeke Save, a najveći se problemi očekuju na ušću Krke i Save. Grmljavinsko nevrijeme predviđa se u nedjelju popodne, no ne i veće dodatne količine kiše.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...